„Славейков“ организира национална конференция по история

Най-голямото училище в южна България СУ ”Петко Рачов Славейков” в гр. Кърджали се подготвя да отбележи 140-тата годишнина от Освобождението на България със серия прояви и по начин, отговарящ на „училище за шампиони“.

Гимназистите от Школата по история „ИстОрика” с нейния ръководител Димитър Димов посетиха село Плевун, Ивайловградско, в навечерието на честването на Апостола, където се поклониха пред паметника на закрилника на Източните Родопи - капитан Петко войвода.

На самия 19 февруари в голямата Актова зала на училището, съвместно с малчуганите от поетичния клуб „Вдъхновение” с ръководител Божидара Ангелова и със съдействието на Методическото обединение по история, география и философия към училището, младите историци отдадоха почит на Апостола на свободата - Васил Левски с организиран от тях поетичен рецитал. Председателят на обединението Галина Стефанова награди най-добрите есета в традиционния конкурс за есе, който вече 20 години се организира от историците. Две първи награди присъди журито – на десетокласничките Анелия Крумова и Ангелина Ванчева. На второ място се нареди пък победителят в градския конкурс за есе – деветокласникът Атанас Ников. Всички присъстващи чуха и трите вълнуващи произведения, прочетени от авторите.

На 02 март в училището тържествено ще се отбележи 140 годишнината от Освобождението на България, като ще се  организира изложба, посветена на националния ни празник. Тази изложба ще включва постери, макети, ръчно изработени карти и книжки за Освобождението, направени от учениците. По този начин  децата по един по-интересен и достъпен начин ще разберат  и  усетят миналото ни и българските герои.

Този начин на отбелязване на празника е уникален за българските училища. Началото постави учителката по история Христина Стайкова през 2013 година. Тази инициатива остава незабравима и колегите й я продължават. Най-добрите разработки  ще бъдат наградени.

Кулминацията на тържественото честване на Освобождението ще бъде организираната от Школата по история”ИстОрика’ четвърта по ред Национална ученическа конференция по история на тема: „140 години от края на Руско-турската война”. Откриването й ще се състои на 02.03.2018 г от 17.00 в Дома за култура и общински дейности. Конференцията е под егидата на кмета на община Кърджали. Заявките за участие са над 70 ученици от 26 населени места и 35 училища. Тържественото откриване ще бъде предхождано от концерт на състави на училището.

Това съобщиха от ръководството на СУ"П.Р.Славейков"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини