Заявление за работа на Стив Джобс доказва, че всичко е възможно

Изображение 1 от 2

    За човек, който на практика се смята за основоположник на цифровата ера, Стив Джобс съвсем не е изглеждал като някой, който ще подпали света, през 1973.

    По оново време съоснователят на Епъл, който миналата седмица щеше да навърши 63 – е бил просто едно 18-годишно момче, отпаднало от колежа, на което му харесвало да участва в разни технологични проекти, заедно с приятеля си Стийв Возняк.

    Компанията Епъл още не била дори замислена, и Джобс се нуждаел от средства, за да финансира начина си на живот (и наема). Затова решил да кандидатства за неизвестна работа като попълнил въпросника им.

    Разхвърляното заявление, което скоро ще бъде обявено на търг е изпъстрено с мързеливи отговори и правописни грешки от кандидат, който малко по-късно се превърна в най-великия технически визионер на 20-ти век.

    Име: Стивън джобс (очевидно не е бил почитател на главните букви)

    Адрес: “рийд колидж”

    Телефон: “нямам”

    В средната част на заявлението – където от кандидатите се изисква да попълнят информация за предишните си работодатели, заеманата позиция, предмета на дейност и причината за напускането – Джобс е оставил цялото поле празно.

    Под него той е написал “да”, потвърждавайки, че има шофьорска книжка. Отговорът му на следващия въпрос обаче е някак неясен.

    Достъп до транспорт: “възможен, но слабо вероятен”

    Зачатъците на великия мислител започват да се проявяват в секцията с важни умения, където той потвърдил с “да”, че притежава компютърни и математически умения. След това обаче леко оплескал нещата, като написал думите “дизайн” и “технологии” под отговора си и начертал две стрелки.

    В графата специални умения, той написал: “електронен техник или дизайн инженер. дигитални”, а след това е объркал името на "Hewitt-Packard".

    Като цяло кандидатурата му едва ли е била от най-силните, не е ясно дали Джобс е получил работата, макар да изглежда малко вероятно.

    Но историята сочи, че малките пречки не са от значение.

    На следващата година, Джобс стегнал багажа си и се отправил на пътешествие из Индия, преди да се върне у дома и да помогне на Возняк с проектирането на платки за Атари.

    След това се появили Apple I, Apple II, Mac …. и в крайна сметка по-късните Mac, плюс айфона и айпада, на които вероятно мнозина от вас четат този материал.

    Поуката от историята? Не сме съвсем сигурни.

    Може би Стив Джобс е бил твърде небрежен и невнимателен в младежките си години.

    Истинското послание обаче, е че ако искате нещо достатъчно силно, няма значение колко правописни грешки сте допуснали, или колко унижаващи провала сте претърпели, докато сте се опитвали да го постигнете.

    Ако сте решителни и вярвате в себе си, всичко е възможно. Не бива да се чувстване подтиснати или засрамени, когато животът не върви така, както ви се иска.

    Както самият Стив Джобс бе казала навремето:

    Времето ви е ограничено, не го пилейте, живеейки нечий друг живот.... Останете си гладни. Останете си глупави.

    Източник: sciencealert.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини