Общините настояват за е -управление

У нас има сериозен дисбаланс по отношение на напредъка за предоставянето на електронните услуги от централната власт и по отношение на предоставянето на тези услуги от местната власт. На темата обърна внимание заместник-председателят на УС на Националното сдружение на общините в България и кмет на Кърджали Хасан Азис. Той акцентира върху въпроса по време на брифинга, който даде ръководството на НСОРБ преди началото на 31-то Общото събрание на организацията днес.

Според Хасан Азис дисбалансът в е-управлнеието трябва да бъде коригиран и предоставянето на електронните услуги трябва да бъде процес, който да бъде координиран на всички нива на управление в страната.

През изминалата година с усилията на НСОРБ бе подобрена макрорамката за финансиране на общините, осигурени са повече средства за образование, социални услуги и за общинска администрация, отчете председателят на Управителния съвет Даниел Панов. Той припомни, че именно по настояване на Сдружението е осигурен и ресурс за инвестиране в образователната инфраструктура, над 400 училища и детски градини ще бъдат обновени с европейски средства. Договорено е и увеличаване на цените на клиничните пътеки, по които основно работят общинските болници, които оказват здравна помощ за над 2,5 млн. души. Става въпрос за 40 общински болници, които са в затруднено финансово положение. Предстои разработване на примерна методика за изчисляване на таксата "битови отпадъци" на базата на количеството, като НСОРБ се ангажира с подробен анализ, който ще бъде представен и на Министерството на финансите за разглеждане.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева посочи, ще се работи за подобряване на изравнителните механизми, по които средствата от централния бюджет се разпределят към общините, така че да бъдат адресирани най-адекватно проблемите на големите, средните и малките общини. Продължава и активната работа по общинските европроекти.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Троян Донка Михайлова каза, че е много важно да започне откровена и смислена дискусия с Министерството на финансите /МФ/ по това как средствата за капиталови разходи и за целеви субсидии се разпределят между отделните общини. Имаме известна тревога от това, че на този етап са неясни критериите за разпределение, поради което имаме волята като УС да дискутираме с Министерство на финансите безспорни критерии, добави Михайлова, по чиито думи министерството на този етап декларира такава готовност. Смятаме, че по този начин ще превъзмогнем усещането за несправедливост сред определени общини, посочи тя.

Почетен гост на тържествената сесия при откриването на Общо събрание на НСОРБ беше президентът Румен Радев. „Вие сте най-близо до хората и техните проблеми. Вие сте хората, от които обществето очаква помощ и решения. Ползвате се с моята подкрепа, но времето е динамично и трябва да се действа в съответствие с предизвикателствата на нашето време.Сигурен съм, че децентрализацията на общините няма алтернатива“, заяви президентът в приветствието си към делегатите и гостите. По думите мудецентрализацията на общините е европейският модел, който движи процеса в много държави. „Когато тя стане, трябва да има много ясни механизми за нейната реализация“, допълни Румен Радев.

Емоционалното изпълнение от седемгодишната Божидара Гайдарова от гр. Казанлък на одата „Опълченците на Шипка“ развълнува залата и придаде празничен и тържествен тон на заседанието.

 Haskovo.net

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини