Германия ще има ново правителство

Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) одобриха с голямо мнозинство нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, премахвайки последното препятствие пред съставянето на следващото правителство на Германия, предаде АФП.
 
Според обявените днес официални резултати от вътрешнопартийния референдум 66,02% одобряват ново правителство с Меркел. В гласуването са участвали 78,4% от 463-те хиляди членове на ГСДП. "Уведомих президента (Франк-Валтер Щайнмайер) и канцлера (Ангела Меркел) за резултата", съобщи и.д. лидер на ГСДП Олаф Шолц.

Съгласието на социалдемократите слага край на пет месеца безпрецедентни следизборни смутове в Германия в момент, когато Европа е разтърсена от кризата с Брекзита и възхода на националистическите движения и повече от всякога се нуждае от стабилно германско правителство, отбелязва АФП.
 
Очаква се Меркел да бъде официално избрана за канцлер от депутатите в средата на март и ще започне четвъртия си мандат. Това ще е третото коалиционно споразумение под ръководството на Меркел от 2005 година. През 2013 г. 76% от членовете на ГСДП подкрепиха коалицията с Меркел, отбелязва Ройтерс.

Германският канцлер и председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел поздрави Германската социалдемократическа партия за "ясните резултати" от вътрешнопартийното гласуване, на което мнозинството от партийните членове подкрепиха съставяне на управляваща коалиция с консерваторите.

Високопоставеният представител на Християндемократическия съюз на Меркел Фолкер Буфиер приветства резултатите от гласуването на ГСДП и заяви, че това е добър знак за германците и за бъдещето на страната. "Това е добро решение за Германия", написа на свой ред в Twitter генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, предаде ТАСС.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че партията му ще участва в следващото правителство на страната, съобщи Ройтерс.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    0 0
    15:48, 5 мар 2018
    една и съща изм.т, една и съща игра.

    и Америка разтрива ръцете си, когато ние, европейците, воюваме помежду си

    една и съща игра...
Последни новини