Два часа скандали за Истанбулската конвенция. Референдум няма да има

Референдум за Истанбулската конвенция няма да има, решиха депутатите от всички партии в парламента с изключение на инициаторите от БСП след два часа скандали.

121 народни представители от ГЕРБ, ОП, ДПС и ВОЛЯ отхвърлиха предложението на социалистите. 23 депутати на националистите и Марешки се въздържаха, а 67 от БСП гласуваха за референдум.

"Тръгнали сте, колеги, с топ на лов за яребици!", заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид към социалистите в пленарната зала.

"Не превръщайте българския народ в яребици!", отвърна му соцдепутатът Филип Попов.

"Не влизайте в ролята на Найджъл Фараж", продължи със съветите Хамид, предвид популизма на левицата. 

Соцлидерът Корнелия Нинова защити тезата с вече познатите аргументи за това, че 70 на сто от народа е срещу приемането й. Нинова изтъкна отказът на председателя на НС Цвета Караянчева с аргумент, че се чака становището на КС.

"Разбираме, че МС ще я изтегли най-после, но това не е достатъчно, трябва да отмени решението, с което я приема", посочи тя. Нинова не приема и аргумента да не се харчат много пари, защото такива се харчат за щяло и нещяло.

"Причината е друга, когато народът веднъж се произнесе с не, този въпрос се затваря завинаги. Но ако КС каже, че не противоречи на Конституцията, вие можете да го внасяте отново и отново. Без референдум ще я внесете отново, когато се постигне консенсус по тази тема, предрече Нинова. И предупреди управляващите, че консенсус и съгласие от страна на БСП няма да получат.

От ГЕРБ посочиха, че най-напред предложението с проекторешението на социалистите е внесено в противоречие с парламентарния правилник, без да е минало през парламентарни комисии. Юридическите аргументи изтъкна шефът на правната комисия Данаил Кирилов, а Хамид Хамид подчерта, че ДПС е за всяко допитване до народа, но не и когато се прекрачва границата на популизма. И каза, че ДПС няма да подкрепи искането на този референдум.

"Използвайки ги чисто популистки за партийни цели водят до случки като Брекзит. И в момента мнозинството съжалява за взетото решение, но вече е късно", предупреди Хамид.

От Обединените патриоти посочиха, че не 70, а цели 99 на сто от българските граждани били против. Но призоваха БСП да не превиват пружината, защото конвенцията се изтегля от НС днес. 

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов  показа снимки и справки от гласуването на БСП в Лисабон, където, по думите му, социалистите са били "за". Той показа и подписка в подкрепа на ратификацията на конвенцията, организирана от активисти на соцпартията, както и заглавия във в. "Дума". И заключи, че това е било не назад, а само преди два месеца.

Нинова отговори, че никога не е гласувала нито за, нито против, а Цветанов е излагал фотоси от съвсем друго гласуване и дебати.

Вежди Рашидов от ДПС недоумяваше защо текат скандалите, след като МС вече е изтеглил конвенцията и призова да благодарят на премиера Бойко Борисов. 

Нинова благодари на Рашидов и Георги Марков, които единствени са се противопоставили на ГЕРБ за Истанбулската конвенция. 

В МС премиерът Борисов заяви: След като се произнесе Конституционният съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко, което е "за" и "против".                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини