42 осъдени в Хасковско се крият от закона

42-ма са осъдените в хасковски регион, чиито присъди не са приведени в изпълнение. Това става ясно от данните, изнесени от главния прокурор Сотир Цацаров пред Правната комисия в Народното събрание. Той представи резултатите от извършената проверка за неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода.

От доклада става ясно още, че от осъдените, които се крият от закона в област Хасково, един е обявен за международно издирване, за шестима има Европейска заповед за арест. В общата картина на окръжните прокуратури под шапката на Апелативна прокуратура Пловдив, които са шест, в това число и Хасковската, най-много са престъпниците с присъди на свобода за района на Пловдив, от общо 200- 95. Хасково е на второ място.

Проверката, която беше разпоредена за цялата страна от Цацаров, цели да бъдат установени всички осъдени лица, с наложено наказание „доживотен затвор“ или „лишаване от свобода“, които към 15 януари 2018 г. не са задържани. Докато е вървяла проверката са задържани и пратени в затвора 24 от издирваните лица. От общия брой незадържани 925 осъдени, тези с чуждо гражданство са 62-ма.

Анализът показва, че над 75 % от бегълците от закона се укриват в чужбина. За някои са събрани данни за променена самоличност и използване на неистински документи за самоличност.

Сводките показват, че няма укрили се от правосъдието осъдени лица в района на районните прокуратури в Трън, Брезник, Кула, Благоевград, Сливница, Пирдоп, Етрополе, Поморие, Средец, Царево, Котел, Трявна, Тервел, Тутракан и Попово.

Най – висок е относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода със срок до 1 година – около 40% спрямо общия брой неприведени наказания, резултат на значителния брой заменени наказания „пробация“.

Относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода с размер над 10 години е по – малък от 5% .

Обобщението на данните показва, че трима от укрилите се от правосъдие лица са с осъдени на „доживотен затвор“.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ив
    Иван Райчев
    30 -1
    18:28, 8 мар 2018
    Редно е снимките им да бъдат разпостранени и под тях имената. Както преди години бяха на показност , всички снимки на джебчиите.
  • 2
    Зе
    ЗЕЧ
    7 -10
    19:28, 8 мар 2018
    Не всички осъдени са реално виновни! Нооо....
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    5 -2
    11:19, 9 мар 2018
    Потърсихте ли ги в офисите на ГЕРБ?
Последни новини