Часовници из цяла Европа изостават заради спор кой ще плаща тока

Любопитна ситуация кара часовниците в различни европейски държави да се забавят с до шест минути, а в основата на феномена е спора между Сърбия и Косово за това коя страна ще плати сметката за ток.

Безпрецедентно понижение на честотата в европейската електрическа мрежа, заради което часовниците изостават, е започнало още в средата на януари и е засегналo 25 страни - от Португалия до Полша и от Гърция до Германия. Отклонението от стандартната за Европа честота 50 херца е причинено от недостатъчно снабдяване с енергия в района на Косово и Сърбия заради политическия спор между двете страни.

Оказва се, че Косово не е генерирало достатъчно електроенергия, за да задоволи нуждите си, и според Европейска асоциация на операторите на електропреносни мрежи Сърбия е длъжна съгласно международните договорености да компенсира дефицита. Заради серията спорни точки с Косово, които се въртят около независимостта на страната, обаче Белград се е въздържал да го направи.

Забавянето засяга цифрови часовници, които използват електричество, за да сверяват времето си, както такива в микровълнови печки и фурни. Това се случва заради промяна на честотата на електрическата мрежа.

Европейската асоциация увери, че работи за техническо решение, което може да върне системата към нормална работа в рамките на няколко седмици.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини