Прокуратурата: Новите такси за детска градина са законни

Окръжната прокуратура в Хасково е отказала да изготви протест до Административния съд по сигнала на кмета Добри Беливанов за незаконност на решенията на Общинския съвет, с които се приема облекчение в таксата за градина. Облекчението се прилага, кагото поне единият от родителите има адресна регистрация в Хасково. Тогава таксата за градина е лев на ден.

Haskovo.net припомня, че на 16 февруари градоначалникът внесе сигнал до окръжна прокуратура за незаконност на решението за новите такси за градина на ОбС от 5.02.


Ето отговора на прокуратурата:

“Съгласно чл.45, ал.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът на общината може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните актове на Общинския съвет или да ги оспорва пред Административния съд в 7-дневен срок. Въпреки така предвидената правна възможност, двете решения не са били оспорвани от кмета на община Хасково пред Административен съд-Хасково, а след изтичането на 7-дневния срок за обжалването им е депозиран сигнал в Окръжна прокуратура-Хасково, в който са изложени доводи за тяхната незаконосъобразност.

По постъпилия на 16.02.2018 г. сигнал в Окръжна прокуратура съответен наблюдаващ прокурор е извършил проверка. В хода на последната са били изискани и получени всички документи във връзка с приетите решения на Общински съвет- гр. Хасково. На база посочените материали с Резолюция от 02.03.2018 г., прокурорът е отказал изготвянето на протест до Административен съд – Хасково за оспорване законосъобразността на актовете на Общински съвет Хасково поради липса на основания за това. Прието е, че при вземане на Решение № 615/05.02.2018 г. Общински съвет Хасково не е допуснал закононарушение при отстраняването на очевидна фактическа грешка, доколкото не е налице промяна на формираната от него воля, а само е внесена яснота в същата с точното посочване на конкретната алинея на чл. 26 от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Препис от резолюцията на Окръжна прокуратура-Хасково е изпратена на подателя на сигнала, който може да я обжалва пред Апелативна прокуратура – Пловдив”.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Та
    Таня
    28 -1
    15:58, 9 мар 2018

    Нямам думи просто.Сега някой ще обясни ли какво следва?

    • Ur
      urist
      20 -13
      17:11, 9 мар 2018
      Моля, колегите юристи да обърнат внимание на приетите текстове от Общински съвет Хасково. аз лично с 24 годишния си стаж не мога да ги тълкувам еднозначно. За мен са капан, след прилагането на който кмета може да бъде обвинен в безстопанственост и финансови нарушения. А може би това е целта. Див популизъм след който да отстраним неудобният ни кмет, тоя който не ни слуша партийните поръчения

      ето извадката текстът на чл.26, ал.3 гласи следното:

      „(3) За Целодневни детски градини и Обединени детски заведения , размерът на месечната такса е, както следва:

      а/ за град Хасково – 45 лв. такса, от които 25 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 20 лв. диференцирана част. /изм. с Решение №33 от 29.12.2015 г./

      б/ за селата – 45 лв. такса, от които 15 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 30 лв. диференцирана част. /изм. с Решение №664 от 25.07.2014 г./

      в/ за 5 и 6-годишните, посещаващи подготвителните групи в детските градини по реда на чл.20, ал.2 от ЗНП, се заплащат само разходите за храна в размер на 3.30 лева на ден. Посещаващите подготвителните групи в детските градини по селата, заплащат реалния размер на разходите за храна. 5 и 6-годишните деца, посещаващи подготвителни групи, ползват всички преференции по отношение на разходите за храна, касаещи и таксите за ползване на детски градини. /приет с Решение №545 от 31.01.2014 г./“
      -с новосъздаденият чл.26 б се приема следното правило:
      „За общински детски градини се въвежда облекчение при заплащане на сумите по чл.26, ал.3 от Наредбата, като родителят или настойникът заплаща сума в размер на 1 /един/ лев на присъствен ден на детето при наличие на следното условие: *постоянен или настоящ адрес на един от родителите в община Хасково“.

      Така създаденият чл.26 б може да бъде тълкуван нееднозначно, като са налице поне следните 3 варианта:
      -да се дължи съответната постоянна такса, като се заплаща допълнително по 1 лв. на присъствен ден
      -доколкото е въведен израза „облекчение при заплащане на сумите“ е възможно тълкуване, при което да се дължи по 1 лв. на присъствен ден за постоянната и диференцираната част от таксата, при което реално се получава по 2 лв. на ден
      -да се заплаща единствено 1 лв. на присъствен ден

      Ако аз съм кмет ще им поискам уточнение за да си вържа гащите- един два или колко лева трябва да се плащат на дете? И колкото кажат толкова ще вземам.Но в този вариант Наредбата е едно голямо нищо от юридическа гледна точка. Не се учудвам като знам кои са им юристите в тоя общински съвет.
    • Очевидно е третото: ако попълниш декларация че живееш в хасково и поне единия е на постоянен трудов договор трябва да минеш на таксата 1 лв. На ден и това е! Какво не е наред? Всичко си е казано съвсем ясно.Сигурно не можете да четете или може би не можете да мислите!

    • Ра
      Разяснение
      5 -7
      09:29, 10 мар 2018

      Искам да дам разяснение защо не е прав този който е написал дългия коментар. Всичко е казано съвсем ясно в новоприетите текстове. Новите членове не са цитирани и за това не става ясно.Посочените суми от 45 лв. касаят по принцип таксите за детски градини в Хасково. Ако родителите попълнят декларация че живеят и работят в Хасково то за тях таксите стават преференциални - по 1 лв. на ден. Високите такси също си остават валидни, но касаят родители, които водят тук децата си, но не живеят в Хасково. Има 2 такива случая според това което на мен ми е известно. Всички останали да си напишат декларациите и да си плащат по 1 лв. Не е почтенно от страна на общината да продължава да заблуждава родителите. Всичко е абсолютно ясно и е гласувано от общинския съвет съвсем правомерно. Кмета да спре да се инати.

  • 2
    Пи
    пишман кметя
    33 -20
    15:59, 9 мар 2018
    Ха, дядо нали беше незаконно бе? Кво прайм ся? Целият град вече те видя що за стока си, посегна на най-милото, на децата ни и за тях не се поколеба да се скрънзиш и заяждаш. Таксата да стане 1 лв на ден още сега! Къде е спец. прокуратурата за да отстрани този човечец, който е видимо вреден за града.
    • Ма
      майка
      14 -8
      23:30, 9 мар 2018
      като всички сте много знаещи под тази публикация, айде кажете ми този 1лев на ден какво ще осигури на децата? качествена храна? подходяща чиста база с материали за децата? подходящо отопление? или може би страхотни преподаватели!!! много знаете всички ама ако може всичко да е страхотно без да плащаме нали така. от къде ще вземе общината тези пари да осигури на вашите деца, за които иначе отивате на парка и купувате най-големите боклуци за повече от 2-3 лева дена, но като става въпрос за градината там не може да се дават пари, но искаме най-доброто!!!
  • 3
    Въ
    Вън вън вън
    21 -28
    16:12, 9 мар 2018
    Беливанов, натресен ни от герб, е пародия на кмет.... Виж коментара
    • Дз
      дзак
      30 -25
      16:18, 9 мар 2018
      Беливанов няма нищо общо с ГЕРБ в този момент. Идеята за намаляне на таксите в ДГ е на ГЕРБ.Хронологично ако погледнем Беливанов се противопоставя на всяко добро решение дошло от ГЕРБ. В случая с таксите също.
    • Беливанов се противопоставя, но групата на Герб направи тези промени за детските градини.А вие ги слагате под общ знаменател, но те не са.Забравихте ли че Герб се дистанцира от кмета?Двете страни си правят на пук, но аз нямам нищо против това ако е полезно за града.В случая има ползва от общинските съветници.Кмета да не се противопоставя, а да изпълнява и да не отлага.

  • 4
    Ние всички трябва да подкрепим младите семейства ,трябва да ги запазим и да си останат в ХАСКОВО , а не заради дядо Кмет да тръгват немили недраги по чуждите земи.Дядо иди си,не спъвай развитието на младите и на града ни
  • 5
    Съ
    Съд
    18 -6
    18:19, 9 мар 2018
    От кога прокуратурата казва кое е законно? Съда къде отиде?
  • 6
    Чо
    Чобанина
    16 -11
    20:32, 9 мар 2018
    Оставка подай бе Беливанов, ти си най некадърния кмет на Хасково !!!
  • 7
    До
    До Майка
    5 -5
    09:24, 10 мар 2018
    Г-жо,Вие нали не мислите,че издръжката на дете посещаващо детска градина,се поема и покрива от наложената такса,която заплащаме? За това се е погрижила държавата,Общината разполага с бюджет и т.н.И сега един риторичен въпрос: Какво ще кажете за общините в които посещаването на детска градина е напълно безплатно,сградите обновени и ремонтирани...Нима тези деца бедстват,гладуват,а общините са пред фалит? Ами не,дори стандарта им е в пъти по-висок от този,който предлагат в нашите детски градини,и то на база ежемесечен рекет спрямо нас родителите!
    • Ма
      майката
      1 -1
      16:10, 11 мар 2018
      айде господине или госпожо кажете кои са тези общини да вземем да идем там... Знаете ли с какви боклуци хранят сега децата, като намалят сумата и общината трябва да плаща ще ми хранят детето с още по-големи боклуци! Не може цял живот да стоим и да чакаме държавата да направела нещо за нас. тези 25лв едва ли съборят някое семейство имайки предвид гореспоменатото, че децата по парковете постоянно ядат най-големите боклуци, за което родители дават доста повече от 25лева на месец!
    • Ма
      майката
      0 -3
      16:14, 11 мар 2018
      и да знам много добре, че таксата не покрива, знам също така от къде идват парите и за преподавателите в градините и също така знам, че в нашия град храната за децата е най-гадната и незнайно защо на родители не им пука... но всичко това е взаимосвързано!
  • 8
    Ив
    Иван
    4 -4
    12:37, 10 мар 2018
    Радостина, Радостина няма да те бъде. Каква дискриминация какви пет лева. Запиши детето с в друг град където плащат такса по сто лева и тогава ги съди за дискриминация.
  • 9
    82
    824156
    3 0
    11:55, 11 мар 2018
    Дано законът да важи за всички, защото този за пенсионирането при навършване на възрастта, важи само за редовите учители. За пом.директори като Настенка от ученическото общежитие той не се отнася. Под специалните грижи на шефа, тя си стои от години началтичка и прибира големите заплати и награди на гърба на колегите си. Само с панаири и интриги се занимава и трупа пари. Няма ли кой да я прати най-после, където й е мястото. Нахална жена. Отдавна надмина Батимов във властта.
  • 10
    До
    До Майка
    0 0
    22:30, 12 мар 2018
    Исперих,Девня,Кнежа,Кюстендил са безплатни!...А въпроса с гадната храна не идва от таксата.Нима лошата вода се определя от "нищожните" 3 лв.за кубик? Ами хайде предлагам и за вода да отделяме по 5 лв.!Такива сме си ние,щедри хора с големи възможности,затова ще си сърбаме попарата с урановата водица още мнооого дълго!
Последни новини