Ген. Атанасов: Откъде идват парите за покупка на ЧЕЗ

Няма нужда да се коментира, че тези хора, които искат да купят ЧЕЗ нямат експертиза, нямат ресурс. Откъде идват парите, запита в студиото на bTV о.р. ген. Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба за сигурност (НСС).

Припомняме, фирмата, определена за купувач на електроразпределителното дружество за Северозападна България и София е "Инерком", собственик на Гинка Върбакова "Инерком.

"Офшорките са механизъм за пране на пари. Кой иска да пере пари", продължи с въпросите си Атанасов. Чешкото дружество ЧЕЗ отдавна иска да продаде бизнеса си в България. Оплакваха се, че са притискани. Тяхната работа е да си приберат парите и да напускат, коментира мотивите им той.

Отвсякъде изскача потвърждение, че тези, които са свързани с ЧЕЗ, са близки с премиера Бойко Борисов, заяви генералът.

"Едно от лицата, убито в центъра на София - Тодор Толев - известен като Бялата лисица в средите на службите, - този човек е много близък с Борисов. Този човек е организаторът на онази голяма далавера с импулсите, където е фирмата на Славчо Върбаков", обясни ген. Атанасов.

В един момент ще продадат шалтера на електричеството на София на някой, който не може да го управлява, опасява се генералът. По думите му, през ЧЕЗ минават над 100 млн. лева кеш, а на офшорките им трябват пари в кеш.

Атанасов видя неизпълнение на служебни задължения в изявлението на новоизбрания председател на комисията за антикорупция (Комисия за отнемане не незаконно придобито имущество) Пламен Георгиев, че не е разследвал разговора между покойният шеф на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов.

"Не е разследвал - този човек трябваше да му образувал проверка. Успешно е прикрил премиера Борисов при очевидни факти на нарушение, извършено от негова страна! Това ли му е успешното", възмути се Атанасов.

Атанасов определи излизането на Движение "България на гражданите" (ДБГ) от Реформаторския блок като адекватно действие . "Патерицата на Борисов се разпада отвсякъде. Очевидна е нуждата от дясна алтернатива. Очевидно е, че остатъчния Реформаторски блок поведението им е да лъскат имиджа", каза Атанасов.

"Върви процес на концентрация. Когато имаме конкретни новини, ще ги обявим", допълни Атанас Атанасов, който е председател на ДСБ.

Относно изявленията на руския патриарх Кирил в България, бившият шеф на контраразузнаването заяви: "Предизборната кампания на Путин се провежда на българска територия. Заснетото тук е прожектирано в Русия, което означава, че е правено за вътрешна употреба. Там църквата е част от службите. Кирил и Путин са били колеги, каза Атанасов.

"Бойко Борисов и Румен Радев трябва да почерпят Валери Симеонов - той с неговото непоръбено поведение ги остави в сянка и те се свили като мишки", коментира изявлението на съпредседателя на Обединените патриоти ген. Атанасов.

"Защо не излезе президента да кажа какво мисли той по отношение поведението на този човек. Борисов не му беше работа да се обади на Путин. Хората трябва да разберат какво се случи", категоричен бе о.р. ген. Атанасов и коментира, че не е работа на премиера да се обажда на руския президент Владимир Путин след визитата на патриарх Кирил и да го пита какво ще правим за АЕЦ "Белене".

Атанасов обяви, че вече и той не разбира кой от обществените скандали какво прикрива. "Те спрели ли са да се клатят - и малката и голямата коалиция са от скандал в скандал. Това с патриарха ЧЕЗ ли прикрива - вече не мога да разбера кой скандал какво прикрива. Властта не се справя с обикновени битови случки и те разпалват общественото настроение", каза Атанасов. Той събра в скандалът за продажбата на ЧЕЗ, изказването на руския патриарх, който искаше да бъдат почетени предимно руските бойци, загинали за освобождението на България от турско робство и последвалите протести в защита на пловдивски лекар, който застреля мъж, влязал в двора му с цел кражба."

"Има стаено потискано настроение заради неспособността на държавата да се справи с битовата престъпност. Нещо, което е уредено от Римско право, Каракачанов и Борисов тичат да го променят. По темата "неизбежна отбрана" дори Сотир Цацаров и Лозан Панов застанаха на едно мнение", каза ген. Атанасов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ре
    реалист
    4 -1
    10:05, 12 мар 2018
    Този плазмодий защо го канят като е бита карта той да си каже какви ги вършеше с Костов и компания
  • 2
    На
    наблюдател
    4 0
    11:29, 12 мар 2018
    Атанасов е един злобен и нереализиран се кариерист.Това му е изписано на лицето. заложи на непечеливша карта и ще си сърба орисията.Няма да види парламент и службичка повече. И в неговата псевдопартия както и в другите трябват нови нови нови лица а не изхабени и омърлушени мутри.
Последни новини