Стартъп иска да качи мозъка ви в облак, но трябва да ви убие за целта

Американски стартъп обещава да качи мозъците на клиентите си в облак с помощта на революционна техника, изпробвана върху зайци.

Единствената уловка, според създателя на компанията е, че процесът е “100% летален”.

Nectome, основана през 2016 от двама изследователи върху изкуствения интелект, се надява да предложи комерсиално приложение на един напълно новаторски процес – съхранение на мозъци, известен като алдехид-стабилизирана криоконсервация. Крайният резултат е “витрифициране” на мозъка, терминът е измислен от компанията и означава превръщане на мозъка в стъкло. Процесът е толкова обещаващ, че спечели две награди от Фондацията за съхранение на мозъка за съхранение на заешки мозък пред 2016 и свински мозък през 2018.

Влиятелният стартъп инвеститор Y Combinator финансира Nectome, като ръководителят на организацията Сам Алтман стана един от 25-те души платили депозита от 10 000 долара, за да се присъедини към листата с чакащи.

Методът обаче има един огромен недостатък. С цел витрифициращият процес да съхрани мозъка достатъчно добре, така че да остане надежда за безпроблемното му качване в облака или съживяването му, той трябва да се извърши в момента на смъртта. Или за да бъдем по-точни, той трябва да бъде причина за смъртта: кръвообращението на обекта/клиента/жертвата се заменя с балсамиращи вещества, които съхраняват невронната структура, макар да убиват пациента.

Nectome вярват, че услугите им са законни в определени щати, в които съществуват закони за евтаназията, включително Калифорния където хората имат право на “достойната смърт” от близо 2 години.

Сред другите недостатъци на Nectome е фактът, че компанията не разполага с реален метод за съживяване или качване на съхранения мозък. Според интернет сайта им те се надяват да демонстрират симулация на пълно ъплоудване на биологична невронна мрежа около 2024 година.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини