Разчитат изтрит 1400-годишен труд на Гален под религиозни текстове

Казват никога да не съдим за книгата по корицита и, но понякога не можем да се доверим на думите, изписани върху страниците.

Учени от Калифорния изследват религиозна книга със стари църковни песни, датираща от 11 век. При нормални обстоятелства, находката би била безценен исторически артефакт сама по себе си. Но обстоятелствата не са обикновени.

Религиозният текст е параван, древно прикритие, под което са съхранени далеч по-стари истини, датиращи много по-отдавна в миналото, по времето на мъж, смятан за един от бащите на медицинската наука, такава каквато я познаваме днес.

Този мъж бил Гален от Пергам, гръцки лекар и философ, роден по време на Римската империя през 2-ри век, който чрез учението си и писмените си трудове станал известен като един от най-великите медицински умове в древността.

Не всички текстове, обаче, са били грижливо запазени от историята.

Пергаментът първоначално бил изписан с ученията на Гален, преведени от неизвестна ръка векове след смъртта на медика, преди да бъдат скрити от псалми в продължения на цяло хилядолетие.

Преди прикритието, медицинските трудове на Гален били написани на древносирийски език през 6-ти век, най-вероятно от обитател на манастира Сейнт Катрин в Египет, смятат изследователите.

500 години по-късно, мастилото било изстъргано от страниците, а прегаментът бил изписан с религиозни псалми – вероятно от чисто икономически съображения – пергаментите не били евтини, а не защото някой искал да скрие трудовете на Гален.

Изследователите използват високоенергийни рентгенови лъчи от цикличен ускорител на частици, за да разкрият остатъците от мастило, давайки ни безпрецедентен поглед върху основите на медицинското познание, такова каквото е било преди близо 2 000 години.

При предишните опити била използвана светлина от ултравиолетовия, видим и инфречервен спектър, но се наложило да се прибегне до по-екстремни мерки за разкриването на скрития текст.

Новият метод, при който са нужни 10 часа за анализиране на всяка от избраните 26 страници, вече разкрил части от текста, скрити в продължение на хиляди години, включително първоначално неразбираем предговор.

Ако изследването се окаже успешно, то ще отвори нова глава в разбирането ни за един от най-ранните медицински визионери, а като се има предвид, че остават още 200 странници със скрит текст, кой знае какви тайни предстои да бъдат разкрити?

Гален е най-значимият и влиятелен медик на всички времена.

Източник: sciencealert.com
 

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини