Пловдивският университет приема с есе ученици за студенти

Катедра „Социология и науки за човека“ към Философско-исторически факултет на Пловдивския университет обявява Национален конкурс за есе „Култури на знанието и свят на живота“ за ученици от 12 клас с интереси по дисциплините история и цивилизация, обществени науки и гражданско образование, психология и логика, етика и право, философия, свят и личност.

Инициативата е част от дългосрочната стратегия на катедрата за работа с ученици и техните преподаватели от гимназиалния курс и цели да провокира по-задълбочен интерес у младите хора към проблемите на съвременния глобален свят.

В рамките на Националния конкурс се предлагат три теми, които препращат към разнородни сфери от обществото, в което живеем, като целта е да се даде шанс на кандидатите да изразят не толкова придобитите в училище знания, колкото личното въображение и не толкова информираността, колкото мисленето си:

  • „Човешкото тяло в епохата на биотехнологиите“
  • „Виртуалният човек и реалният човек – как общуваме в глобалния свят?"
  • „Разболяват ли психиката ни междучовешките отношения?"

Кандидатът може да избере една от посочените теми. Есето трябва да е с обем от 2 до 5 стандартни страници. Срокът за изпращане на текстовете е 15 април на електронен адрес sociology_hs@uni-plovdiv. bg. Есето трябва да съдържа трите имена на участника, град, училище, клас, пълен пощенски адрес, мейл и телефон. Есето трябва да бъде придружено от декларация за авторство (можете да я намерите ТУК), попълнена и подписана от автора. При изпращане по електронна поща, подписаната декларация трябва да бъде сканирана в pdf или jpeg. Есета без декларация за авторство няма да бъдат допускани до конкурса. До конкурса не се допускат есета, копирани от други източници.

Победителят (1 място) и призьорите (2 и 3 място) ще бъдат наградени с дипломи на победителя и на призьорите на Националния конкурс за ученическо есе „Култури на знанието и свят на живота“. Останалите участници получават грамота за участие в конкурса. С оценка от националния конкурс всички класирани участници могат да изберат да се запишат в бакалавърска програма „Социология и науки за човека“ във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет през учебната 2018/2019 г. , вместо полагане на кандидатстудентски изпит по български език, ако отговарят на условията за прием, посочени в справочника на Пловдивския университет:

 – Минимум Отличен 5, 50 – класираните участници могат да се запишат в бакалавърската програма в деня на подаване на кандидатстудентски документи.

 – Добър 4 до Мн. добър 5, 25 – участниците могат да участват в класирането за специалност „Социология и науки за човека“.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини