Депутати: Старите немски коли няма да залеят България

Старите немски автомобили няма да залеят България, няма риск старите коли от Германия да ни наводнят, категорични са депутатите Станислав Иванов и Халил Летифов 

Какво ще направим в България - ще въведем годишен технически преглед, но не на база на евростандарта. На база на изгорелите газове ще се залепват стикери, обясни Иванов по БНТ.

Зеленият стикер ще бъде разрешено във всички части, във всички градове да се придвижват автомобилите, с жълтия стикер ще има някакво ограничение, червеният стикер може да бъде забранено. Но това ще го решат кметовете.

Иванов обясни, че когато отиде на годишния технически преглед, колата ще бъде проверена какви газове изхвърля и на тази база ще се залепва стикерът, а на базата на стикера, кметовете ще решат дали има право да влиза в града или няма право.

И сега пазарът е достатъчно задоволен на дизелови автомобили, коментира от своя страна депутатът от ДПС Халил Летифов. Производителите трябва да намерят технология, която да замести и тя да е достъпна, да не е твърде скъпа за производство, но и хората да могат да си я позволят, обясни той.

Според него основният проблем е, че все още не е предложена технология, която да замени този двигател с вътрешно горене и той да бъде достъпен като масов автомобил или масов двигател.

Голямо изпитание не само пред Германия, но и пред Европа и света ще бъде технологията, която хората да припознаят и тя да бъде разпространена така, че да бъде щадяща за човешкото здраве и околната среда, каза Халил Летифов.

Цветелина Цанева, изп. директор на Асоциацията на вносителите на автомобили в България, отбеляза, че пазарът няма да бъде ще бъде залят от стари коли, защото в крайна сметка всичко се определя от търсенето.

Данните от техническите прегледи трябва да са достъпни и видими в онлайн система и да са действително фактор за определяне на това кои автомобили трябва да остават в движение и кои не.

Хората вече не търсят автомобили над 15 години, категорична е Цанева. По думите ѝ причината е, че рискът при закупуването на такъв автомобил е много голям, разходите за ремонт - също. Не мисля, че вече някой прави подобни рисковани покупки, обясни тя. 

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    Наблюдателен
    3 0
    13:11, 21 мар 2018
    "...отбеляза, че пазарът няма да бъде ще бъде залят от стари коли..." - тва малко като тука има тука нема или хем има хем няма
  • 2
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    2 0
    13:28, 21 мар 2018
    Поредните кьорфишеци ми то при 7 000 000 в държавата сигурно има 10 000 000 коли
Последни новини