Прокуратурата не откри престъпление при разпределението на дело за 102 млн. лв., свързано с КТБ

Ден след като стана известно, че има данни, че председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е извършила дисциплинарно нарушение с разпределението на дело за 102 млн. лева, свързано с КТБ, прокуратура оповести, че не е открила престъпление по случая и е прекратила проверката.

До нея се стигна след сигнал на самата Дончева през ноември миналата година. Тя поиска от държавното обвинение да провери дали е извършено престъпление по служба заради разпределение на търговско дело за 102 млн. лв., свързано с фалиралата КТБ.

В хода на разследването са изискани и приобщени копия на търговското дело, както и материали от проверка, извършвана от Инспектората на ВСС. Вчера стана известно, че съдебните инспектори са констатирали нарушение при разпределението на делото. Актът им обаче не е влязъл в сила, защото магистратът е подала възражения срещу констатациите в него, а срокът за преценка на главния инспектор не е изтекъл.

Разследващите са разпитали трима свидетели, които са формирали 6-и съдебен състав в САС, на който първо е било разпределено делото. "Анализът на събраните доказателства е обосновал категоричен извод за липса на извършено престъпление по чл. 282, ал.2 НК или друго престъпление от общ характер, извършено от председателя на Апелативен съд – София, Даниела Дончева", се казва в съобщението на градската прокуратура.

Разпитаните трима съдии са заявили, че в периода, през който спорът бил висящ за разглеждане от 6-и състав, страните по делото или свързани с тях хора и фирми не са се опитвали да осъществяват с тях какъвто и да било извънслужебен контакт. Същевременно върху тримата магистрати не е било упражнявано и влияние от ръководството на съда за взимане на решение в една или друга посока.

"Като се отчетат горните обективни обстоятелства, както и категоричната позиция на тримата магистрати, разпитани в настоящото производство (Василев, Иванов и Хайдукова), че спрямо тях не е осъществяван извънпроцесуален контакт от страните, от техни представители или от трети заинтересовани лица и не им е оказвано каквото и да е въздействие от ръководството на САС с цел вземане на конкретна позиция по предмета на разглежданото търговско дело, а и обективното поведение на съдебния състав след 4.10.2017 г. (липсват произнасяния по спора, а е налице единствено самоотвод), намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за виновно–умишлено поведение от страна на съдия Дончева по случая, насочено към осъществяване на специалната цел, изискуема от чл. 282, ал. 1 НК, а именно да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. Поведението й е несъставомерно и това се явява основание за прекратяване на настоящото разследване", се аргументира наблюдаващият прокурор.

Случаят стана известен миналия октомври, когато съдия Милен Василев от Търговската колегия на съда закачи писмо на таблото в коридора на съда, в което обвинява Дончева в действия със "силен корупционен мирис".

Поводът за заявлението на съдия Василев е конкретно дело, което му е било разпределено случайно. Става дума за търговски спор с материален интерес от 102 млн. лв., в основата на който стои сградата на КТБ на пл. "Гарибалди" в София. Според съдията, който излага подробна фактология за събитията, председателката на съда е проявявала интерес към делото и именно заради това е издала заповед, с която е иззела всичките му дела. "При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", написа тогава в писмото си съдия Василев, което завършваше с думите: "Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение."

Даниела Дончева беше назначена за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предишния състав на ВСС. Преди това мнозинството на съвета на два пъти демонстративно отхвърли кандидатурата на съдия Нели Куцкова, срещу която се беше изказал публично и премиерът Бойко Борисов.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини