Трик от автомобилната индустрия намалява канцерогенността на бекона

Публикувайте в интернет, че беконът съдържа вещества, причиняващи рак, и ще създадете масова психоза. Сега обаче изследователи от хранително-вкусовата промишленост са открили хитър начин да подобрят последиците за здравето от редица пушени храни, сред които и беконът.

Хората приготвят пушени храни от хилядолетия, но не можем да пренебрегнем факта, че химикалите в тях, въпреки страхотния вукс, не са от най-здравословните.

“От тютюневата промишленост знаем, че димът съдържа канцерогенни вещества, в основната си част полиароматни въглеводороди, които попадат в храната”, казва химикът Джейн Паркър от Университета в Рединг, Великобритания.

Разбира се, концентрацията на тези вещества варира, затова не бива автоматично да допускаме най-лошото.

“За момента няма пряка връзка между увеличената консумация на пушени храни и ръста на раковоболните. Вярваме обаче, че трябва да намалим стойностите на тези вещества в храните в рамките на допустимото”, добавя Паркър.

През последните няколко години, учени, оглавявани от Паркър, си сътрудничили с изследователи от хранително-вкусовата промишленост и открили начини за отстраняване на полицикличните ароматни въглеводороди от дима, без това да се отразява на вкуса.

Вдъхновени от филтри, използвани от автомобилната индустрия, те споделили откритията си с останалата част от химичната общност.

Отговорът се корени в зеолита – вид порест материал, съдържащ алуминий, силиций и кислород. Зеолитите са изключително популярен филтриращ материал – използват се не само в автомобилните ауспуси, но и във редица системи за пречистване на питейна вода.

Зеолитът е страхотна алтернатива и за пречистване на дима, защото вече се използва за намаляване на полицикличните ароматни въглеводороди в околната среда – въпрос, който все по-често попада във фокуса на регулациите на ЕС.

“Вече демонстрирахме, че пушекът, филтриран чрез зеолит, притежава почти същите вкусови качества като нефилтрирания”, пише в доклада от изследването.

Учените оптимизирали зеолитените филтри специално за опушването на храни и установили, че освен всичко останало, те успели да премахнат 93% от бензопирена, силно канцерогенен полицикличен ароматен въглеводород, получен при изгаряне на органични вещества при високи температури.
Екипът използвал масспектрометрия, за да анализира разликите между филтрирания и нефилтрирания дим, и установил , че филтърът улавя първо съединения с по-голямо молекулно тегло.

Още по-хубавото е, че когато учените използвали филтриран дим, за да придадат аромат на няколко вида храни, експертите заявили, че тези храни са с по-балансиран вкус, при това без страничните ефекти, които пушените изкушения причиняват.

Разбира се, съществуват множество други причини да избягвате бекона – високото съдържание на мазнини и сол, например. Но все пак ни остава да се надяваме, че скоро малко по-здравословният бекон ще си проправи път към трапезата ни.

И докато чакаме, не бива да забравяме, че съществуват и суперхрани – водорасли с вкус на бекон.


Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини