Реките Тунджа и Струма са с критично високи нива

20 см отделят сегашното ниво на река Тунджа от критичните 395 сантиметра, при които реката излиза от коритото си е залива улици и къщи в Елхово. През последните два дни водният стълб в града се задържа около 375 сантиметра, информира News.bg.

Реката е заляла най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водния оток продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води.

През последните 24 часа нивото на Тунджа в Ямбол е спаднало от 380 на 364 сантиметра при критично ниво от 600 сантиметра. След спирането на дъждовете спадът ще продължи, информираха от общината.

Денонощно следят нивото на река Струма, защото то е високо, съобщиха от общината в Невестино.

При Бобошево тази сутрин измереното ниво е 1 метър и 72 сантиметра, заяви метeорологът от града Христофор Бояджиев, който прави ежедневните замервания.

По думите му, не толкова от падналите валежи от дъжд и топящия се сняг, а по-вероятно от регулярното изпускане на язовир "Пчелина", Пернишко се поддържа високо нивото на Струма.

Оцветяването на водата показва, че става въпрос не за порои, а за язовирно изпускане, смята той.

На този етап високото ниво на водите не създава рискове от наводнения. Рекордните води на Струма при Бобошево са измерени преди десетина години - 206 сантиметра.

Придошлата вода може да ограничи популацията на диви и полудиви патици. Птиците, разселени в този район от Ловното дружество, снасят яйца по брега, а придошлите води ги отнасят.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини