Учени: Безсънието е убиец на психиката

Ключът към стабилно психическо здраве може да се окаже много по-прост, отколкото мислим.

Група учени от университета Бингамтън в Щатите са установили, че хората, които спят по-малко от 8 часа на денонощие имат много сериозни проблеми с психическото си състояние. 

Професор Меридит Коулс и нейният студент Якуб Нота са наблюдавали група от 52 души, имащи проблем със съня.  

Те редовно са се оплаквали от тревожност, апатия и други негативни емоционални състояния. Участниците в проучването е трябвало да дадат оценката си за изображения, които предизвикват различни състояния като шок, тъга, радост. Движението на очите им е било записвано, докато те дават отговорите си. 

Проучването е установило, че колкото по-малко спи човек, толкова повече вниманието му се задържа върху образите, които предизвикват негативни емоции. 

Според професор Коулс хроничният недостиг на сън кара хората да бъдат "заключени" в тежко емоционално състояние, от което сякаш няма измъкване. 

Учените смятат, че ако успеят да подобрят съня, може да се преборят с някои тежки психически заболявания, като например натрапчивите мисли, които водят до фатален край. 

Освен за емоционалното ни състояние, добрият сън е полезен за имунната система, сърдечната дейност и дори според някои изследователи е превенция за болестта на Алцхаймер и редица заболявания на мозъка и нервната система. 

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини