Акад. Воденичаров: Бедни сме, защото не произвеждаме нищо

След 15-20 години ще видим промените в сегашните проблеми в обществото - демография, здравеопазване, образование. Ето защо трябва да имаме национални програми, които да не се променят с всички следващи управляващи. Това каза бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров пред БНТ.

Екип от БАН е разработил "Възгледи за национални цели за устойчиво развитие на България", където са обсъдени всички социални проблеми, пред които сме изправени, каза акад. Воденичаров, който бе образователен министър в първия кабинет "Борисов".

Големият проблем на България е бедността, а ние сме бедни, защото не произвеждаме нищо. Да възстановим нормалният стопански живот, призова акад. Воденичаров.

По думите му доходите се повишават, но това се случва на нищожна основа спрямо европейската.

Според него е добре да се прецени кои стоки ще бъдат търсени - бъдещето е на електромобилите, а у нас могат да се произвеждат електромотори. В България има учени, които могат от цинк и олово да изработят батерии на бъдещето, допълни акад. Стефан Воденичаров.

В сряда, 28 март, Министерският съвет прие правителствената Прогноза за демографското развитие на България за периода 2015-2040 г. Тя ще бъде представена на парламента. Според прогнозата, населението на България ще намалее с около 20% до 2040 година.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини