На разходка с усмивка: Пържиграх, Гъзурниците, Дупели...

Днес отбелязваме Международния ден на шегата, затова ще ви отведем в българската столица на хумора и сатирата – Габрово. Там, сгушени в живописния балкан, оказва се се намират селата с най-причудливи имена у нас, като Пържиграх, Къртипъня, Сърбогъзи и още десетки други.

В миналото селата и махалите получавали имената на първите си заселници. И тъй като от векове хората в Габровско носят в себе си майтапа и самоиронията, случайно или не, някои от населените места тук носят имена, които днес са една от причините да наричаме Габрово столица на хумора и сатирата.

"Хората в нашия край винаги са били шегаджии, а някои от тях дори зевзеци. Обикновено населеното място носи името на човека, който го е създал или прякора му, а тук действително гъмжи от такива неща. Част от селата все още съществуват, на част от тях имената са променени с времето, точно заради такива подигравателни отношения", каза пред Bulgaria ON AIR Светлана Михайлова от музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово.

Започваме обиколката си от един от най-големите габровски квартали, който някога носел името Гъзурниците и граничел с махала Дупели.

"Всъщност, макар и днес името на квартал Гъзурниците да звучи комично, произходът му тръгва от турски данък, който се събирал тук. По-нагоре има едно площадче и там турците са събирали такъв данък, който се казвал гъзурнина. Дупели, махалата, я наричат така, защото пяли песента и не са я допели и те от допяли - допели, преобразували "Я"-то в "Е" и махалата се казва "Дупели", разказва Катя, жител на Габрово.

Най-причудливите имена обаче безспорно носят селата Пържиграх и Сърбогъзи. Днес в тях не е останал никой, но въпреки това заради наименованията си продължават да са прочути в цяла България.

Хората в Габровско са горди с колоритните имена и на най-малките махалички в района и напомнят на всички, че светът е оцелял, защото се е смял.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини