Препоръки за пътуващите за Великден

Властите съветват гражданите, които плануват да пътуват извън страната, да не използват само големите ГКПП-та, а и по-малките пунктове с цел по-бързо преминаване.

Във връзка с предстоящите почивни дни е създадена организация от МВР за активно присъствие на служители от пътна полиция на всички места и входно-изходни артерии на големите градове, главните пътища и автомагистралите и местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

По време на почивните дни ще се работи със специализирани полицейски операции по направление - установяване на водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и техните аналози, както и за неправоспособни водачи.

Също така е създадена организация всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта да работят през цялото време на празниците за установяване на нарушители по Закона за движение по пътищата.

С безразсъдно нетърпеливо и нетолерантно отношение водачите подлагат на опасност не само своя живот, но и живота на близките си, както и на другите участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък, отбелязват от полицията.

Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право, а по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя и пресичат неправилно, нерядко – и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на ушите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации за инциденти на пътя.

Не трябва да се забравят и възникналите нови повреди и неравности на пътя в следствие на обработването през зимата на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг.

Основни препоръки за безопасно движение по пътищата по време на Великденските празници:

Преди пътуването прегледайте основно изправността на автомобила си! Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.

Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! Не поставяйте предварително час за пристигане!

Не сядайте зад волана след употреба на алкохол!

Винаги поставяйте предпазните колани!

Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!

Шофирайте винаги със съобразена скорост!

Не губете търпение и не предприемайте рисковани маневри! В колона винаги се съобразявайте със скоростта на останалите. При попадане в неподвижна колона в тунел - изгасете двигателя!

При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта!

Бъдете особено предпазливи за неравностите по пътното платно! След зимния сезон е възможно влошаване състоянието на пътните настилки.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини