Обиколка около Луната с невиждани детайли от НАСА (4К видео)

НАСА публикува ново видео с виртуална обиколка на Луната, в което са включени невиждани досега детайли с висока резолюция от последните данни от лунния орбитър LRO.

Луната е най-близкия ни съсед в космоса и данни, които учените събират оттам може им разкажат много за останалата част от Слънчевата систем.  Сега можем да можем да изследваме лунната повърхност през очите на космическия кораб LRO с нечувани подробности.
във всички нови начини в завладяващ.

Обиколката започва от западната граница, където е огромният лунен кратер, известен като басейна "Ориентале". Тук картата на терена от LRO е комбинирана с измервания на гравитацията от мисията GRAIL. Тези данни разкриват структурата на лунна кора под
повърхността и дават поглед към геологичните особености на вътрешността на Луната.

Следващата локация получава малко директна слънчева светлина и има някои от най-ниските регистрирани температури в
Слънчевата система - южния полюс на Луната. Показаните във видеото петна означават потенциален воден лед, въз основа на отчетените температури от инструмента Diviner на LRO 
и измерванията с лазера висотомер LOLA.

Благодарение на LOLA можем да погледнем в тъмнината на кратера Шакълтън. Той е 21 километра широк и 4 километра дълбок, но бледнее пред най-големия кратер в системата Земята-Луна. Басейнът Айтен на южния полюс е 2500 километра и дълбок 13 километра. Още не се знае точно колко е стар, но за първи път е видян през 1960 г. от космическите летателни апарати.

Данните от LRO позволяват да се изследват области, които не можем да видим от Земята. Така можен да видим в детайли обратната страна на Луната. Прелитаме над кратера Тичо; той е на около 100 милиона години. Тук камерата на лунния орбитър е заснела централния пик, широк 100 метра и даже нещо на върха му. Произходът им е все още е загадка.

Продължавайки по-нататък, достигаме район на бъдещо проучване заради разнообразието от въздействия и вулканичните материали. Там има кратер, който е толкова ярък, че е видим не само с телескоп, но и с просто око. Добре дошли на платото Аристарх. Тук минералът
пироксен е показан в оранжево, а плагиоклаза - в синьо. Този регион може да разкаже много за богатата вулканична история на Луната.

Във видеото са показани и някои исторически места на Луната - мястото, където е кацнал Аполо 17. Показан е и пътят, който космонавтите изминават за три дни. Част от Аполо 17 все още стои на лунната повърхност, както и ровърът.

Финалната дестинация включва региони, които са в постоянна сянка, както и такива, които са почти вечно на светлина. Това е Северният полюс. Подробни измервания на терена с LOLA позволяват на учените да моделират слънчевата светлина и сянка на полюсите през десетилетията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    1 -1
    12:41, 12 апр 2018
    Кълъмбия Пикчърс се подготвя за новия филм - "Кацане на американци на Луната - 2"
Последни новини