Националният конкурс за есе на Философко-историческия факултет на ПУ открива и втората си сесия

Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ обяви старта на втората сесия на Четвъртия национален конкурс за есе за 12-класници. Темата е „Чуждите празници в българската култура – необходимост или подражание?“

В рамките на първата сесия бяха изпратени писмени работи от ученици от цялата страна. 27 от участвалите в конкурса 12-класници са класирани и с писма са уведомени директорите на училищата, в които те учат. За отличниците има и специални грамоти, които ще им бъдат връчвани тържествено в училище от директорите и класните ръководители. Класираните ученици на 18 април ще представят есетата си пред комисия от преподаватели от два факултета на Пловдивския университет – Философско-историческия и Филологическия.

За втората сесия първият етап представлява представяне на конкурсните материали, а крайният срок за това е 1 май 2018 г.

Писмените работи могат да се изпратят в електронен вид на адрес: pu-konkurs@uni-plovdiv.net, а на хартиен носител – на адрес: Философско-исторически факултет – Деканат, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, ул. „Цар Асен“ №24, 4000 Пловдив. Есето трябва да съдържа данни за кореспонденция: трите имена на участника, град, училище, клас, пълен пощенски адрес и телефон.

В конкурса могат да участват всички ученици от 12 клас в средните училища в страната с интереси в областта на краезнанието, литературата, българския език, историята, етнографията, туризма и културното наследство.

Специално разработени насоки за подготовка на ученическо есе участниците в конкурса могат получат на сайта на факултета на следния линк: https://logos.uni-plovdiv.net/documents/35514/483594/%D0%B5%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8%202018.pdf/e740a6eb-5ca8-43b6-926e-b5e46d04b8c6

Вторият етап е посветен на оценяването на конкурсните материали, което ще продължи до 11 май. Крайната оценка се формира от средноаритметичния сбор на оценката от есето и от представянето пред комисията. Третият етап е представяне на класираните писмени разработки и обявената дата за него е 21 май. Тогава всеки автор на есе ще разполага с 15 минути, за да презентира своите идеи. Членовете на комисията ще задават въпроси на участника. Авторите на първите три есета, класирани от комисията, ще получат награди от Философско-историческия факултет.

С оценка от националния конкурс всички класирани участници могат да изберат да се запишат в бакалавърските програми „Етнология“ или „Социална антропология“ във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет през учебната 2018/2019 г., вместо полагане на кандидатстудентски изпит по български език, ако отговарят на условията за прием, посочени в справочника на Пловдивския университет.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини