Татяна Дончева пред bTV: Държавата затъва в институционална криза

Държавата затъва в институционална криза, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

„Държавните институции са пълни с хора, които не са подготвени за работата, която им е възложена и за която получават заплати. Цели сектори се ръководят от хора, които знаят значително по-малко от подчинените си, а тези подчинени знаят много малко за онова, което им е необходимо”, изтъкна тя.

„В този хаос и безредие какво очаквате? Давате държавата на мутрите, които да си я парчетосат, и накрая казвате: Ау, какъв ужас. Днес вият като линейки едни журналисти, политолози и всякакви други, които активно съдействаха това да се случи – да дойдат мутрите, да се укрепят”, посочи Татяна Дончева.

Според нея в политическата сфера „неграмотните отиват към още по-неграмотни”.

„И тъй като хората реагират като в ступор, вече ключовите политици, които редят тази работа, считат за необходимо да ви сложат на масата ЧЕЗ и да ви кажат: „Как така ще питате държавата може ли да стане собственик на енергоразпространението си? Ами това е съществена промяна в инвестиционния климат”. Извинявайте, но още от Ленин е казано, че електрификацията е ключово нужна на съветската власт. Вие тази държава като я оставите без ток, какъв инвестиционен климат ще имате”, попита Дончева.

„Сега се ослушват и казват: Я тук няма да разваляме на Пеевски сделките. Защо? Защото Пеевски държи на верижка половината кабинет. „Борисов се е натресъл в тази ситуация и той няма как да се справи”, заяви Дончева.

„Хората, които имаха надежда, че нашето присъединяване към ЕС ще доведе до това, да имаме по-големи възможности като държава да противодействаме, защото си въобразяваше, че Европа се ръководи от едни принципи за върховенство на закона, правова държава, ред и финансова дисциплина, сега ще трябва да признаят, че няма нищо такова”, отбеляза тя.

От Европа има едни пари, които идват тук. Едната част се връщат в Европа по неведоми критерии, а другата се разпределят между трима души тук. И каквото правят тримата души тук, това го правят и онези в Европа, които дават парите”, посочи още Дончева.

„Няма как да бъде измислено правителство, по-зависимо от външни интереси. Когато външните интереси ви знаят сметките в чужбина, далаверите тук, миналото, вие сте абсолютно прочетена книга”, категорична беше тя.

По думите ѝ в последните 10 години има много сериозна кадрова криза в управлението на затворите, която се задълбочава.ам.-министърът, който отговаря за затворите, е от квотата на Патриотите. Завършил е „История” във Великотърновския университет, преподавал е там, взема диплома и от Юридическия факултет. По-късно взема и тапия за специалист по национална сигурност от Военната академия „Георги Раковски”. Не е работил нито ден, нито час в никаква система, подчерта Дончева. „Той няма хабер от тази работа”, изтъкна тя. 

„Министърът на правосъдието няма нито ден в магистратурата. Към това сложете и презрително отношение на министъра на финансите. За всички имаше пари, но за надзирателите в затворите и арестите нямаше. Те така подигравателно се отнасят с тях, че не знам каква мотивация очакват”, каза още Татяна Дончева. „Секторът е поверен на пълни неграмотници”, обобщи тя.

Полицейските акции не стават с екшън, има си начин, по който трябва да се свършат, за да имат ефект, коментира Дончева. „Полицията избягва да стреля, имаше няколко случая на обири на чейнджбюра и на банкомати, където стана ясно, че полицията търси хора с тежко криминално минало, а полицията нито веднъж не стреля. Това означава, че те не са готови да стрелят. Няма как срещу тежки организирани престъпници да имаш ефективност, ако няма заплаха, че тези хора могат да бъдат убити в престрелка. Ако те са сигурни, че полицията няма да стреля, полицията предварително е загубила всичко”, смята тя.

Дончева е на мнение, че въпросът е Желяз Андреев трябва да бъде решен политически.

„Държавата трябва сериозно да се противопостави на искането на американските власти, защото и в случая с Гергана, и в случая с Желяз това е крайно необосновано. Има и още четирима-петима души, които чакат ред”, заяви тя.

„Абсурд е да даваме така граждани”, категорична беше Дончева. Според нея трябва да се даде гласност кои са фирмите, открити в България като кол центрове, но се ръководят от собственици, живеещи в Америка и сключващи сделките от там. Така по думите ѝ българските граждани ще бъдат предупредени

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини