Без паника за Сирия. ДЕОС се саморазпусна. Преглед на печата

Българските реакции на ракетните удари срещу химическия арсенал на Башар Асад са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"Докато Башар Асад ръководи Сирия, мир няма да има. Положителната стъпка е отстраняването му от власт, коментира събитията в Сирия в предаването "Събуди се" по Нова тв бившият външен министър Соломан Паси. Той уточни, че подобна теза е изразявал още през 2013 г. "Това е хуманитaрна операция за спасяване на сирийските граждани от химическо оръжие", описа удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия Паси. И добави, че операцията е закъсняла. "Ние имаме користен интерес от мирното решаване на този конфликт", каза бившият министър в отговор на това, че България може да бъде залята от бежанска вълна, тъй като се намира близко до Сирия. "7 г. се упражнява насилие срещу невинни хора в Сирия и това не покъртва сърцата. Можем ли с добро да решим този проблем - опитаха, не стана. Не стана с добро със Саддам Хюсен, Осама Бин Ладен...", коментира Паси. Той каза, че позицията на България за конфликта е характерна за Европа. "Българската позиция бе изразена и в общата позиция на НАТО. Европа като цяло е беззъба, тя залага на молитвите, отколкото на действията. Меркел подкрепи ударите с половин уста", допълни бившият дипломат." - в. "24 часа".

"Няма недоверие между партньорските служби в НАТО, заяви днес в предаването "Неделя 150" на БНР вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Относно предварителната информация по ударите срещу химически цели в Сирия той уточни: "От нашите партньори се знаеше горе долу таймингът в следващите 72 часа, така че конкретно за приблизителното време е информация, която получихме от нашите служби". Индикациите от Сирия към момента са, че това е еднократна военна акция, целяща да респектира правителството в Дамаск, а не дългосрочна военна кампания, след която да следва и сухопътна операция, подчерта военният министър. По думите му "разрастване на войната в Сирия би било фатална грешка". Красимир Каракачанов определи правителствената декларация за военните удари в Сирия като "умерена"..." - в. "Сега".

"Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите отношения София - Москва, но България е част от Европейския съюз и НАТО, част е от международната общност и няма как да приветстваме и да сме доволни от използването на химическо оръжие", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БТВ. Тя изрази надежда, че ситуацията ще се върне към международното право и дипломатическите разходи. "Ескалацията между Москва и Вашингтон е налице. Тя ескалира постоянно", допълни Захариева. "От шестте доказани пъти, в които е използвано химическо оръжие в Сирия, за четири беше доказано със сигурност, че оръжието е използвано от Асад", допълни Захариева. Според външния ни министър не е вероятно България да бъде потърсена, за да стане част от по-широка коалиция срещу правителството на Башар Асад. "Това, към което се стреми цялата общност е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН", каза Захариева..." - в. "Труд".

"...На въпрос дали страната ни е напълно убедена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака в Дума, Захариева коментира, че има много основателни съмнения за това... Според нея въздушните атаки в Сирия няма как да саботират разследването на ОЗХО дали в Дума наистина е използвано химическо оръжие. "Международното право беше грубо нарушено с извършването на поредната химическа атака в Сирия. Разбира се, не е идеалната ситуация, в която няма решение на Съвета за сигурност на ООН за извършване на тези въздушни удари", допълни външният ни министър. Според нея ударите в Сирия по никакъв начин няма да доведат до нова бежанска вълна." - в. "Стандарт".

В. "Стандарт" цитира по темата и евродепутата Андрей Ковъчев: "За мен това е ясен сигнал към сирийския президент Башар Асад, че няма да бъде толерирано никакво използване на забранени химически бойни отровни вещества срещу цивилното население. Тези събития бяха предшествани от една масирана пропагандна война, която целеше да ни убеди, че не е имало нападение с химическо оръжие (в сирийския град Дума - бел.ред.) и че това са изфабрикувани от Запада събития. Другата цел беше исторически да бъдем препратени към случилото се в Ирак. Аз нямам съмнение в това, което сме получили като информация от САЩ, Великобритания и службите, че наистина са използвани такива вещества. Операцията беше прецизен сигнал, който да покаже, че това не трябва да се допуска повече... Това е изключително тежък и жесток конфликт за гражданите на Сирия. Той има много неприятни последици и за Европа - бежанският поток, фактът, че този поток се използва в ЕС за дестабилизиране на страните-членки, както и за увеличаване на популизма. Евросъюзът по-никакъв начин не е виновен, напротив, европейците са първи, когато става въпрос за хуманитарна помощ, помощ за развитие. Ние отделяме голяма част от бюджета си за подобни цели в Африка и Близкия Изток. Ние сме жертва на този сблъсък на територията на Сирия. За мен е нелогично, когато някой обяснява как едва ли не ние искаме да приемаме терористи и да ги подкрепяме, за да се противопоставяме на Русия. Смятам подобна пропаганда за абсолютно безумна и непочиваща на никакви доказателства..."

Пренареждането на политическото пространство у нас също е сред темите на всекидневниците.

"Стремеж за обединение на цялата демократична общност изрази Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и от дни съпредседател на новата дясна коалиция "Демократична България". В нея ДСБ си партнира с "Да, България" на Христо Иванов и партия "Зелените". "На първо място трябва да предприемем действия да обединим цялата демократична общност, като концентрираме всички тези сили на едно място. Не е въпросът да се погрижим за един или друг партиен лидер. Въпросът е да обединим общността, която да ни даде сила да поискаме властта", заяви Атанасов, запитан колко е отворена новата коалиция за разширяване. Той обяви, че в обединението има еднакво общо негативно отношение към начина на упражняване на властта и модела "Борисов", а проучванията показват, че близо две трети от хората не са доволни от начина, по който се упражнява властта. "Набираме кураж да поискаме промяна на начина, по който се управлява страната - да се пречупи този застой, който се представя като стабилност", каза още Атанасов. По думите му в момента са подменени институциите. "Трябва да се борим на първо място за това да се възстанови парламентарната република, защото тя отдавна не съществува. У нас имаме авторитарно управление по един модел, основно насочен към това да бъдат усвоявани, или по-скоро присвоявани голяма част от общите пари, които се управляват от кабинета", каза Атанасов. Запитан за тяхното участие в управлението на предния кабинет на Борисов, Атанасов обясни, че през 2014 г., отговаряйки на очакванията на избирателите си, са се опитали да бъдат коректив на едно общо управление. "Твърде бързо разбрахме, че сме се заблуждавали, и излязохме в опозиция. Доброволно напуснахме властта, отказахме се, защото разбрахме, че не можем да управляваме заедно - заявените от Борисов реформи не се състояха. Още на първия завой - промяната на конституцията за съдебната реформа, напуснахме властта", допълни той. Според него България не е равностоен партньор в ЕС и НАТО и не може да оползотворява това, което ни предлагат тези съюзи. "Постоянно шикалкавим, постоянно гледаме на североизток и угаждаме на Путин. Днешните управляващи работят по следния принцип - те страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила и сътрудничество", каза Атанасов. Според него българското правителство е прекалено предпазливо, когато трябва да вземе позиция по някакъв външнополитически въпрос, и не личи да си изпълнява съюзническите задължения към НАТО и ЕС. Атанасов смята, че българската позиция както по случая "Скрипал", така и по казуса с военните удари в Сирия е неясна." - в. "Дневник".

"Партия ДЕОС се саморазпуска. Това съобщиха от партията в мейл до медиите. Решението е било взето на днешното общо събрание. Мотивът е, че така се работи в полза на консолидацията на българското демократично пространство. "Преди малко повече от четири години създадохме ДЕОС като политически инструмент за постигането на една България, в която всички ние с удоволствие работим и живеем, а децата ни учат и играят. От натрупания за това време политически опит установихме, че постигането на тази цел изисква повече и съвместни усилия, поставени на широка и здрава основа. В този смисъл разпознаваме настоящия момент като подходящ за обединяване на демократичната общност и даваме своя принос за нейната консолидация с взетото днес на Общо събрание решение за разпускане на партията. В духа на съвместните действия на демократичната общност от последната година и в контекста на положената първа стъпка със създаването на политическия съюз "Демократична България", насърчаваме своите членове, симпатизанти и избиратели да намерят начин да подкрепят активно създаването и поддържането на силна проевропейска алтернатива на управляващото мнозинство и на парламентарно представената му псевдоопозиция", пише в декларацията на сайта на партията..." - в. "Сега".

"Партията беше спрягана като бъдещ партньор на новото обединение "Демократична България", в което се включиха "Да, България", "Демократи за силна България" (ДСБ) и партия "Зелените". При създаването на новия политически проект беше съобщено, че са водени разговори с ДЕОС и БЗНС, но управителните органи на двете партии трябва да вземат решение дали и по какъв начин ще се включат в обединението. От БЗНС вече обявиха, че ще се допитат до структурите си. "С настоящата стъпка даваме личен пример за отказ от тяснопартийни каузи в името на решаването на критично важни проблеми на българската демокрация в нейното днешно, силно увредено състояние, което ни прави естествени съюзници с други организации", пише в позицията на ДЕОС. "В духа на съвместните действия на демократичната общност от последната година и в контекста на положената първа стъпка със създаването на политическия съюз "Демократична България", насърчаваме своите членове, симпатизанти и избиратели да намерят начин да подкрепят активно създаването и поддържането на силна проевропейска алтернатива на управляващото мнозинство и на парламентарно представената му псевдоопозиция", завършва декларацията на партията. ДЕОС беше учредена през 2014 г. Партията участва в местните избори през 2015 г. и във вота за парламент миналата година..." - в. "Дневник".

Балканите остават сред широко отразяваните теми във всекидневниците.

"Организираната престъпност и корупцията остават синоним за всяка държава от Западните Балкани. Това се казва в документ на Брюксел, който ще бъде публикуван на 17 април в Страсбург, отбелязва скопското електронно издание "Локално", като се позовава на Радио "Свободна Европа", чиято редакция разполага с копие от текста. Следващата седмица Европейската комисия ще обяви Пакет за разширяване, който оценява ситуацията в страните, които искат да се присъединят към 28-членния блок. В документа се подчертава, че проблемни точки в страните от региона остават онези, свързани с върховенството на закона, предаде "Фокус". Публичната администрация в страните в региона остава слаба и напредъкът в областта на свободата на изразяване е малък или никакъв. В текста за пореден път се подчертава, че двустранните спорове остават основни пречки в процеса на евроинтеграция, и в предходния период не е постигнато нито един резултат в решаването открити въпроси между съседните държави. Тазгодишният "шампион" ще бъде Албания, която ще получи препоръка за започване на преговори за присъединяване, а според Радио "Свободна Европа" Македония ще получи същата препоръка. За Черна гора се казва, че е постигнала много на хартия, но нищо на практика, а за Босна и Херцеговина - че отново забавя процеса на реформи. Пътят на Сърбия към ЕС продължава да бъде обвързан от преговорите за нормализиране на отношенията с Косово. Във връзка с Македония, в проекта доклада се изтъква, че за по-нататъшен напредък на държавата решаващи фактори са запазване и задълбочаване на инерцията в процеса на спешните приоритети за реформи. ЕК изразява готовност да подкрепи този процес в областта на съдебната власт, основните права и свободи, и сигурността на държавата. Позовавайки се на мерките, предприети в областта на миграцията, в документа се заключава, че помощта на Брюксел за региона е довела до отслабване на миграционни вълни. В тази връзка се признава ролята на Сърбия и Македония, които в документа са определени като "доверени партньори" в тази област. Но ЕК смята, че има място за безпокойство, когато става дума за трафик на хора и мигранти." - в. "24 часа".

"Мило Джуканович, който шест пъти беше премиер и веднъж държавен глава на Черна гора, вероятно ще получи втори мандат на президентските избори с над 50% от вота и се завръща на политическата сцена, сочат първите резултати, цитирани от медии в страната. Според първите частични резултати на социологическата агенция CeMi, наблюдаваща изборите, Джуканович печели 53.6%, Боянич - 34.2 на сто, първата жена кандидат-президент Драгиня Вуксанович - 7.8%, а от останалите четирима никой не получава повече от 3% от вота. Тези данни предстои да се потвърдят от изборната комисия и ако това се случи, той няма да има балотаж, за да е президент за втори път (но първи в историята на Черна гора като независима държава). Джуканович, най-ярката фигура в политиката на Черна гора и след разпадането на Югославия, и след отделянето ѝ от Сърбия, е спорна личност в политиката на страната. Привържениците му обаче изтъкват, че именно той е повел страната към Запада, превръщайки я в част от НАТО и давайки ѝ перспектива за членство в Европейския съюз. Той беше кандидатът на управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС), чийто лидер е той и от която беше премиер от парламентарните избори в есента на 2016 г. Част от партиите, подкрепящи основния му противник Боянич, са привърженици на доскоро традиционните отношения с Русия. Миналия месец Джуканович обяви, че иска да се върне на политическата сцена в името на доброто бъдеще на Черна гора. Този четвъртък той каза за "Ройтерс", че би приветствал затопляне на отношенията с Русия - четири години след като страната му се присъедини към санкциите заради украинската криза." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини