Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за катастрофата при Вакарел. Преглед на печата

"Сега":

Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за катастрофата при Вакарел

Окръжният съд в София уважи искането на прокуратурата и наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 29-годишната Цвета Таскова от Плевен, обвинена за тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия", предаде Бгнес.

Прокуратурата й повдигна обвинение за извършено престъпление по чл. 343 ал. 4 от Наказателния кодекс - нарушаване на правилата за движение, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на няколко души. Според държавното обвинение при неправилна маневра лекият автомобил е ударил странично автобуса, което е довело до тежките последици.

Зщитата оспори твърденията на прокуратурата и подчерта, че свидетелските разкази за това дали и имало съприкосновение между автобуса и леката кола са противоречиви. 

Проблеми. 

"Монитор":

Бъг в системата отваря път за бягство от килията

Бъг в системата за охрана на затвори и арести може да отвори път за бягство от килията. Причината е, че колите, с които се транспортират задържани и осъдени лица разполагат със собствена е-система за сигурност, която обаче често влиза в конфликт със системата за охрана на съдебните сгради, научи "Монитор". Това означава, че при транспортирането на пандизчии и арестанти към Съдебната палата, например антените на колите за кратко могат да заглушат камерите и другата охранителна техника в района и по-този начин да осигурят пряк път към свободата.

Проблемът е описан и в годишния доклад на Министерството на правосъдието, като там е посочено, че "наличието на повече от една охранителна система в съдебните сгради създава затруднения при интегрирането им в Единната система за електронна сигурност".

Самите конвойни коли са оборудвани с полицейска (сигнално-звукова) техника, GPS система и радиостанции. Общият им брой е 174, но половината от тях са истински морги. Според доклада на министерството 50% от специалните коли, използвани за конвойна дейност са с изчерпан експлоатационен ресурс. Над 38,50 % от автомобилния парк на ГД "Охрана" пък е с пробег над 250 000 км. Отделно 81,61% от всички автомобили са извънгаранционни, а 11,49% са в експлоатация над 15 г. и не отговарят на общите изисквания за евростандарт.

Позиция.

"24 Часа":

Плевнелиев: Президентът Радев трябва да се определи дали е с Русия или с ЕС

Президентът Румен Радев трябва да се определи, а не да стои разкрачен - дали е с Русия или с Европейския съюз. Това каза бившият държавен глава Росен Плевнелиев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Според него ако настоящият президент продължи да се държи по същия начин, няма да има тежест в ЕС. "Ако реши да върви на изток, трябва да се определи.

Плевнелиев каза още, че "не един и двама президенти" са му звъняли да му кажат, че Радев се опитва да разделя в ЕС.

"Едно от нещата, които казаха е, че Радев говори едно с тях на четири очи, а се случва съвсем друго на гласуванията по повод санкциите срещу Русия", поясни Плевнелиев. Той не пожела да каже точно с кой е разговарял.

Мизерия. 

"Дума":

72% от самотните майки са на прага на бедността

Всяка година самотните родители се увеличават, а 90% от тях са жени, сочат данни на Българския фонд за жените. Над 72 на сто от 360 000 самотни майки в България са на прага на бедността, докато в Европа този процент е под 50. Освен това близо 80% от тях са принудени да се грижат за децата си напълно сами.

Майките са единствен източник на доходи в семейството, а липсата на работа, недостатъчните финансови приходи от труд и издръжки, високата степен на риск от безработица и практикуването на нископлатени дейности са сериозна предпоставка за попадането на техните деца в бедност, предупреждават от фонда.

Майки, които отглеждат децата си сами, в риск от бедност и преживели насилие, могат да получат нова професия чрез новата програма на Българския фонд за жените - "Шанс за невидимите супермайки". Първият етап включва обучение на пет самотни майки. Жените, които ще получат шанс за гъвкаво работно време и професия, която харесват, са на възраст между 17 и 44 години. Децата им са между 6 месеца и 4-годишна възраст.

От фондацията ще платят курс на майки за придобиване или повишаване на професионалната квалификация. Петте жени ще получат и кариерна консултация, психологическа подкрепа, грижа за децата.

Протест. 

"Сега":

Ръководството на НАП работи като ЕТ, обявиха данъчни инспектори

Служителите на обявеното за ликвидация звено "Оперативен контрол" в Националната агенция за приходите (НАП) протестираха срещу предстоящите масови съкращения.

На някои от издигнатите плакати се четеше: "Специалната прокуратура защо все още не се е произнесла по сигнал на граждани срещу Илияна Христова и Бойко Атанасов и прикрива ли шефовете на НАП?"; "Питаме! Арестуваните данъчни жертва на шефовете ли са?"

Един от организаторите на протеста от КТ "Подкрепа" Николай Наков заяви, че изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е заплашила с уволнение 300 души заради инцидент с неколцина данъчин инспектори, обвинени в корупция. Той цитира чл. 31 от Конституцията, който гласи, че всеки е невинен до доказване на противното. По думите му, конституции, закони и споразумения не се спазват, а в НАП се работело като "едноличен търговец".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини