Пет причини да ограничим захарта

Ако искаме да се чувстваме по-бодри, здрави, тонизирани и изпълнени с енергия, можем да направим много малко усилия, за да постигнем големи резултати и то само за месец.

Комбинацията от здравословно хранене и спорт е само стъпка към успеха, а намаляването на бялата рафинирана захар от ежедневното ни меню оказва голямо влияние на цялостното ни състояние. Вижте пет причини да ограничите захарта:

1. Консумацията на рафинирана захар състарява

В процес, известен като гликация, захарта се закача към колагена в кожата и други части на тялото. Това причинява възпаление и намалява ефекта, както на колагена, така и на еластина – протеините в кожата, които и помагат да се запази млада. Когато тези протеини не работят толкова добре, кожата вместо еластична и млада, започва да изглежда суха и състарена.

2. Проблемите с кръвната захар са едни от водещите причини за безсъние

Консумацията на захар и рафинирани източници на бърза енергия (особено преди лягане) повлияват агресивно на нивата на инсулина (или кръвната захар). Това може да е сериозна пречка за постигане на ползотворен сън. 

3. Захарта може да е по-пристрастяваща от някои наркотици

Британски проучвания доказват, че захарта в някои случаи може да е по-пристрастяваща от някои наркотици. Водещи лекари смятат, че пристрастяването, което се получава от честата консумация на захар, е биологично разстройство, задвижвано от хормони и невротрансмитери, които ни карат да жадуваме захар и прости въглехидрати.

4. Честата консумация на сладки храни се свързва с трайни увреждания на емайла на зъбите


Бактериите обичат сладкото и ако това е храната, която консумирате най-често, те ще се настанят трайно по тях и ще рушат зъбите ви, причинявайки кариеси и проблеми с венците.

5. Всичко прекалено уврежда здравето на тялото и ума

Разбира се, гореизброените факти не значат, че трябва да спрете рафинираната захар завинаги. Но просто не прекалявайте! Всичко прекалено уврежда здравето на тялото и ума. Така е и с рафинираната захар. Съвременните изследвания доказват връзката между захарта и заболявания като главоболие, кожни болести, диабет. 

А с какво да я заместим?

Има достатъчно нейни заместители, сред които стевия и мед.

Ако искаме да влезем във форма, трябва да имаме предвид, че медът е по-калоричен и трябва да сме умерени с него, когато сме в режим.

Сред заместителите на шоколад, кифлички, вафли, кроасани и други са:

Вкусни бисквити

2 обелени настъргани ябълки
1 ч.ч. фини овесени ядки
2 с.л. грис
50 грама кокосово масло

Смесвате съставките, правите бисквити, поставяте в тава с хартия за печене и печете 10 минути на 170 градуса. Изчакайте бисквитите да изстинат.

Кисело мляко с плодове и ядки


200 г кисело мляко
1 банан
1 киви
30 грама ядки

Смесете съставките и хапвайте с усмивка.

Пудинг с чия

3 с.л. чия
400 г кисело мляко
1 с.л. мед
50 г фурми

Най-напред накиснете семената от чия в киселото мляко и оставете да абсорбират течността и да набъбнат. Прибавете меда и фурмите.

А ако все пак се изкушите?

Разхождайте се максимално много ежедневно. Например, поставете си условието да правите по 10 000 крачки дневно.

Спортувайте активно – дори само 30 минути упражнения на ден подобряват физическото състояние.

А как се променя едно тяло само след месец спиране на бялата рафинирана захар и влизане в добър хранителен режим в комбинация с физическа активност – вижте в новото видео от канала Natali's beauty от поредицата „Влез във форма“.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини