Нов ЦИУ ще оказва подкрепа на хората с увреждания в Асеновград

Изображение 1 от 2

    Новата сграда на Центъра за иновативни услуги е по проект „Социално включване на хората с увреждания в община Асеновград и улесняване достъпа им до заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020 г. Тя бе открита вчера от кмета Емил Караиванов, в присъствието на управители и представители на различни социални институции от града и част от потребителите на услугите в Центъра.

    Проектът е на обща стойност 390 992 лв. Съчетава предоставяне на социалната услуга личен асистент и предоставяне на иновативна услуга на целевите групи, с цел пълноценното социално включване на хората с увреждания в обществото и улесняване достъпа им до заетост. Чрез реализиране на дейностите по него ще се създадат условия за комплексни интегрирани услуги, насочени към подобряването на достъпа до социални и иновативни услуги, повишаване равнището на заетост на хората с увреждания и до връщането на пазара на труда на членове на семействата, полагащи грижи за лицата с увреждания.

    В рамките на реализиране на "Социално включване на хората с увреждания в община Асеновград и улесняване достъпа им до заетост” се предоставя услугата "Личен асистент” и се разкри дейността Център за иновативни услуги /ЦИУ/ - иновативна форма на социална услуга в общността, чрез която да се осигури по- добро качество на живота с подкрепяща социална, здравна, правна и психологиеска грижа и консултации, превенция за преодоляване на социалната изолация и активиране на личностните ресурси за мотивацията за търсене на работа и трудова реализация.

    В центъра работи екип от социален работник, двама социални сътрудници /лица в неравностойно положение/, медицинска сестра, юрист и психолог, които да предоставят различни дейности за подкрепа, информиране и консултиране на целевите групи по проекта.

    Проектът за социално включване на хората с увреждания е с крайна дата 31 декември 20918 г., поради което Общината е включила ЦИУ към Годишния план за развитие на социалните услуги за 2019 г. в раздела за търсене на възможности за продължаването му.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини