Учени ще чистят петролни разливи със сяра и готварско олио

Нефтените разливи ще бъдат неутрализирани с помощта на новоразработено вещество, обединяващо отпадни продукти от нефтената индустрия и готварско олио, твърди изследване на Университета Флиндърс в Австралия.

Новият полимер, направен от сяра и рапично олио, действа като гъба и отстранява суров петрол и дизел от морската вода. Веществото би могло да се приложи за почистване на петролен разлив и след това да се използва повторно.

Изобретателите му очакват полимерът да бъде конкурентен на другите материали с подобно предназначение по отношение на цената.

“Целта ни е веществото да се използва по целия свят. То е евтино и би могло да се използва в райони като басейна на река Амазонка в Еквадор и делтата на река Нил, които нямат достъп до други решения за петролните разливи ”, казва главният изследовател Джъстин Чалкър.

Международната федерация на собствениците на танкери твърди, че миналата година в океаните са се излели близо 7 000 тона суров петрол.

През 2010 след експлозия на танкер на British Petroleum, в Мексиканския залив попаднаха 4.9 милиона барела суров петрол. Инциденът насарчи нови изследвания в областта, но разливитие продължават. Индонезийския пристанищен град Баликпапан, част от остров Борнео, обяви извънредно положение след разлив в близост до брега по-рано този месец.

Изследването на Университета Флиндърс е в началните си етапи, но Чалкър твърди, че новият полимер има потенциала да се превърне в по-евтина и устойчива алтернатива на настоящите почистващи материали – полипропиленови влакна и полиуретанова пяна.

И готварското олио, и сярата са хидрофобни – те не си взаимодействат с водата. Учените открили, че полимерът не просто абсорбира нефт, но и се превръща в гел.

Изследователите си сътрудничат с инженери и правителствени агенции в опит да произведат веществото в по-голям мащаб, като целта е следващата година да се проведат полеви тестове.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини