В Смолян започна проучване за ролята на социалната икономика в трансграничен район

На територията на Област Смолян започна проучване за приноса и ролята на социалната икономика в трансграничния район, както и на добри практики на социални модели.

Проектът „Насърчаване на междурегионалното развитие на социални предприятия” стартира през месец октомври 2017г. и е насочен към социалното включване, борбата с бедността и дискриминацията в трансграничния район чрез насърчаване на социалното предприемачество. Той се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020 и се изпълнява от Областна администрация Смолян и две неправителствени организации от гръцка страна.

Постигането на значимите за обществото цели на проекта е пряко свързано със събирането на надеждна и актуална информация. Нейното набавяне ще се осъществи чрез онлайн проучване и провеждане на фокус-групa със заинтересованите страни. Затова важна роля имат местните власти, компетентните институции, бизнеса, неправителствения сектор и тяхната ангажираност при предстоящите събития и проучвания. Днес в работна среща между български и гръцки партньори се порведе и дискусия с цел идентифициране на нуждата от развитие на конкретни услуги/ продукти на социалното предприемачество, каква е готовността за реализация на социално насочени дейности, нуждите от подкрепа, обучения, информация за стартиране на социално ориентиран бизнес от потенциални предприемачи. Споделиха се и добри практики в сферата на социалното предприемачество.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини