Мартин Керн, Европейски институт за технологии: България има много силен потенциал за иновации

Европейският институт за иновации и технологии (ЕИТ) към Европейската комисия (ЕК) ще създаде хъб за иновации в София, за да помага за връзката между бизнеса и научните изследвания за създаването на успешни стартъпи. Директорът му Мартин Керн разказа пред "Дневник" за модела на работа и начините, по които ще бъдат подпомогнати български предприемачи.

Ще правите хъб за иновации в България. Как това ще подпомогне развитието на стартъпи?
- В Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ) работим върху такава концепция, за да можем да предоставяме по-голяма подкрепа на българските предприемачи; за да свързваме всички заинтересовани страни в България с различни бизнес и научни общности в Европа. В България наистина има голям интерес за работа с ЕИТ, защото нашата концепция за взаимодействие е доказана, работи добре, помага за разпространяване на предприемаческо мислене и иновации, да се създават работни места, да се намерят инвестиции в стартъпи. Имаме и програма - Regional Innovation Scheme, по която има специализирано финансиране за България да работи с ЕИТ. Този процес вече тече, но искаме да го засилим в партньорство с правителството; да улесним връзката между различните заинтересовани страни, между предприемачите и различните общности. Тази идея стои зад създаването на хъба - в момента уточняваме детайлите.

Как ще подпомогнете българските предприемачи?
- ЕИТ работи в сферата на образованието, помага на дадено изследване (иновация) да стигне до пазара; на една идея да се превърне в продукт или услуга, да се създаде стартираща иновативна компания. Ние искаме да работим с всеки на всички етапи, по този път. Първо, работим в образованието, помагане на хората да развият повече предприемачески умения - помагаме на ученици, студенти и професионалисти да разберат как работят иновациите, да бъдат по-креативни и бизнес ориентирани. Имаме образователни програми в училища и университети. Второ, работим със стартиращи компании и им помагаме да се свържат с различните ЕИТ общности, всяка от които има отделна програма за подпомагане на стартъпи - не става въпрос само за финансиране, но и за коучинг, връзки с клиенти и индустрии, за помощ при разрастване и разкриване на нови работни места. И трето, разбира се, ние подкрепяме вече съществуващи проекти - да станат по-иновативни, по-разпознаваеми, да работят с други партньори. Ние работим по цялата скала и в България ще търсим в коя сфера ще можем да прибавим най-голяма стойност - климатични промени, енергия, дигитална сфера, храни.

Имате голям опит със стартъпи. Кои са най-важните предпоставки за успех на една иновация според вас?
- Най-важното при иновациите - никога едно и също нещо не работи по еднакъв начин навсякъде. Затова ЕИТ дава всеобхватна, но различна подкрепа. За да започнат изследване, а после и стартъп в сферата на медицината, българските студенти може да имат нужда от различна помощ от тези в Шотландия например. Ние наистина се запознаваме с регионалната ситуация, за да се помогне на конкретните заинтересовани страни по най-добрия начин да добавят стойност към идеите си и да се свържат с други заинтересовани страни, с бизнеса в цяла Европа. Това е работата на ЕИТ. Затова не мога да ви дам конкретен отговор - за едни стартъпи най-важни са уменията, за други - парите, за трети - контактите, за четвърти - развитието на идеята и превръщането и в бизнес, и то в успешен бизнес, за пети - партньори. Общностите на ЕИТ могат да им помогнат с подготвени за бизнеса хора, които да станат изпълнителни директори на стартиращите компании.

В кои сфери в България може да има най-успешни стартъпи според вас?
- Като цяло мисля, че в България има много силен потенциал за иновации. Това наистина е страхотно да се види - страната се развива по-бързо в сравнение с предходните години, а българите според мен наистина започват да имат предприемаческа култура. И все повече бизнеси и иновации се появяват тук, така че - ние идваме в София в перфектния момент, за да ги подпомогнем. Лесно е да създаде стартъп - особено в дигиталната сфера например. Има перспективи и в сферата на енергетиката, но там процесът е по-дълъг и труден. В сферата на здравеопазването пък е въпрос на много изследвания и отново на време. Ние не искаме само голям брой иновации, а търсим тези с най-голям потенциал; тези, които могат да се превърнат в лидери на пазара, да имат най-голяма полза за обществото. Виждаме голям интерес в различни сфери тук - и храни, и дигитални услуги, и енергетика, и др. Ще имаме и програма, която ще подпомага градската мобилност.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини