Откриха храм на фараон от тухли от кал в Египет

Археолози са открили четири фараонски храма на полуостров Синай, включително един от тухли от кал с укрепени стени, който е служел като важен религиозен център в източния вход към древен Египет, предаде Ройтерс.

Върховният съвет по античността на страната заяви, че храмовете са датирани към началото на управлението на Тутмозис ІІ, управлявал от около 1512 г. пр. н.е. и е бил наследен от жена си Хатшепсут, една от най-успешните управителки на древен Египет.

"Откритието се смята за едно от най-важните в Синай и включва най-големия укрепен храм на фараона на полуострова, с размери 70 на 80 метра", се посочва в съобщение на съвета. "Това е единственият пример за храм, построен с тухли от кал в ерата на Новото царство в делтата на Нил и Синай".

Храмът е бил заобиколен от стени с дебелина 4 метра и съдържа рисунки на различни египетски божества, сред които богът на слънцето Хор. Той е изобразяван с глава на сокол и е смятан за първия фараон. Има също така изображения на Тутмозис ІІ и Рамзес ІІ, подсказващи, че стените на храма са били ярко оцветени.

Храмът има три места за ритуално очистване и различни помещения за богове. В съобщението се изтъква, че той е бил важен религиозен център в източния вход на Египет в Синай. В 3000-годишната си история египетските фараони често са преминавали през полуострова за сражения с хитите и други цивилизации в района, в който са днешен Израел, окупираните палестински територии, Ливан, Йордания, Сирия и Ирак.

Египет съобщи миналата година, че в същия район е открит древният щаб на фараонската армия, пазила североизточните граници на страната повече от 1500 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини