Откриха връзка между множествената склероза и овцете

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което забавя комуникацията в главния и гръбначния мозък, което в крайна сметка води до проблеми със зрението, баланса, мускулния контрол и други основни функции, като изходът от заболяването е летален. Няма лекарство срещу множествена склероза.

От множествена склероза в света боледуват над 2,3 милиона души, но учените все още не са сигурни какво я причинява.

Сега изследователи от Университета в Ексетър са открили, че специфичен токсин, който се открива главно при овцете, е свързан с развитието на множествена склероза.

Това не означава, че наличието на епсилон токсин или овце води до множествена склероза, но връзката си струва да бъде изследвана, за да се разбере какво предизвиква заболяването.

При това ново проучване са изследвани 250 души, половината от които с множествена склероза. Резултатите показват, че близо 43% от пациентите с множествена склероза имат антитела за епсилон токсин, което означава, че токсинът е присъствал достатъчно дълго, за да може имунната система да реагира. 

За сравнение, само 16% от участниците, които нямат множествена склероза, имали антитела за токсина.

Тъй като токсинът се произвежда от бактериите Clostridium perfringens в червата на овцете, изследователите заключават, че хората могат да се заразят с токсина, ако живеят или работят близо до овце.

Все пак, въпреки че честотата на заболяването обикновено е по-висока в регионите с много овце, това не означава, че излагането на токсина задължително причинява множествена склероза.

"Нашите изследвания показват, че има връзка между епсилон токсин и множествената склероза, казва проф. Рик Титбол, съавтор на изследването. 

"Причините за множествената склероза все още не са напълно разбрани и, макар че е възможно този токсин да играе роля, е твърде рано да се каже със сигурност."

Идеята за изследването идва от минало проучване в САЩ, според което антителата срещу епсилон токсин са по-разпространени при пациенти с множествена склероза, отколкото при здравите хора от контролната група. Резултатите предполагат, че епсилон токсинът може да играе роля в развитието на множествена склероза.

Идеята е логична. Установено е, че епсилон токсинът разрушава обвивката, която покрива нервите и позволява импулсите да се провеждат с най-голяма скорост. Тази обвивка се нарича миелин и именно нея атакува имунната система при множествена склероза. Затова някои експерти достигат до хипотезата, че токсинът може да предизвика множествена склероза. Но само следващи изследвания могат да установят точно каква роля играе той при заболяването.

"Ако връзката между епсилон токсин и множествената склероза бъде доказана, това би означавало, че ваксинацията ще бъде ефективна за нейната превенция или в ранните етапи на заболяването", казва съавторът Саймън Слейтър, директор на MS Sciences Ltd

Множествената склероза може да се развие във всяка възраст, но най-често засяга хора на възраст между 15 и 60 години. Установени са някои зависимости при заболяването:

Сред заболелите от множествена склероза жените са два пъти повече от мъжете..

Ако един от родителите или братя и сестри има това заболяване, рискът то да бъде развито е по-висок.

Различни вируси са вече свързани с множествената склероза, включително Епщайн-Бар - вирусът, който причинява инфекциозна мононуклеоза.

Боледуват повече хората от северно-европейски произход. Хората от азиатски, африкански или индиански произход имат най-малка вероятност да равият множествена склероза.

Множествената склероза е много по-разпространена в страни с умерен климат, включително Канада, севрните Съединени щати, Нова Зеландия, Югоизточна Австралия и Европа.

Някои автоимунни заболявания увеличават вероятността да се развитие на множествена склероза - заболяване на щитовидната жлеза, диабет тип 1 или възпалително заболяване на червата.

Пушачите, които са получили първоначални симптоми, които могат да са сигнал за множествена склероза, по-често от непушачите развиват следващи, които потвърждават рецидивираща множествена склероза.

Усложнения
- Мускулна скованост или спазми
- Парализиране, обикновено на краката
- Проблеми с пикочния мехур, червата или половата функция
- Психически промени, като забравяне или промени в настроението
- Депресия
- Епилепсия

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини