Трите осиротели мечета, спасени край Барутин, ще бъдат изпратени в Гърция

До днес /25 април/ на поставените фото капани на мястото, където на 22 април бяха намерени три мечета, няма заснета мечка или друга постъпила информация, която категорично да докаже, че майката е в близост. Това установиха експерти от РИОСВ – Смолян при проведени наблюдения за издирването ѝ в района на доспатското село Барутин. Мечетата бяха спасени в събота след акцията на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“ и бяха настанени в парка за танцуващи мечки „Белица“.

В тази връзка е преценено, че малките трябва да получат грижи в Център за диви животни в Гърция, което ще стане със съдействието на фондация „Четири лапи“. Там малките ще бъдат отгледани с минимално човешко въздействие, за да развият жизнени рефлекси, позволяващи оцеляването им в естествена среда.

Теренът край Барутин се обхожда ежедневно, забелязани са множество следи от мечки, може да се предположи, че някои от тях са на майката, защото отговарят на женски индивид и са близо до мястото, където са намерени малките. Открити са и други следи на мечка с две малки, както и на още два екземпляра, като по размера на следата може да се допусне, че са мъжки. Въпреки че фото капаните са поставяни на места в близост до следите, както и до мястото, където са намерени мечетата, до момента от фотокапана няма заснета мечка.

Липсата на категорични доказателства – снимки от фото капани, които да покажат както самото животно, така и наличието на други мечки, включително на друга майка и мъжки, излагат на много висок риск дейностите по връщането в природата на малките мечета. Има реална опасност, ако екземплярът с установените следи е майката, тя да не припознае мечетата, защото са пипани от хора. Риск съществува и те да бъдат открити първо от друго животно – друга мечка или вълк.

За откритите в събота мечета се полагат специализирани грижи. По данни на специалистите в парка в Белица те се хранят нормално и вече преодоляват стреса от струпването на много хора. Тъй като животните са успешно захранени с козе мляко и тяхната адаптация протича безпроблемно, мнението на специалистите е, че връщането на мечетата в естествената им среда крие сериозни рискове за тяхното оцеляване.

РИОСВ – Смолян призовава гражданите при намиране на екземпляри от защитен вид незабавно да сигнализират на зеления телефон на екоинспекцията и до пристигане на експерти да предприемат мерки за предотвратяване на безспокойството на животните.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини