32 години след трагедията: Чернобил – поглед отвътре

    Днес, 26 април, светът отбелязва 32 години от аварията в Чернобилската АЕЦ – най-голямата ядрена катастрофа в историята.

    Вече повече от 3 десетилетия световната общност продължава да се бори с последиците от трагедията, опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом".

    Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Радиоактивното замърсяване обхвана над 200 000 квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

    Самоотверженият труд на "ликвидаторите" от целия Съветски съюз даде възможност още през ноември 1986 г. обектът да бъде покрит с първия бетонен саркофаг, който задържа най-малко 95 на сто от горивото в разрушения реактор, а освен това - близо 70 000 тона радиоактивни метали, бетон, стъклообразна маса и десетки тонове радиоактивен прах.

    На сутринта на 26 април 1986 г. никой не подозира, че авария в 4-ти реактор на централата ще се превърне в нещо страшно. Тези, които са живели и работили в близост до централата, е трябвало да се евакуират за три дни. Животът им след това обаче се превръща в 30-годишно изгнание.

    Днес 30-километровата зона около централата, заедно с призрачния град Припят, са недостъпни за обикновените хора.

    Екип на агенция Reuters посети АЕЦ "Чернобил" и засне уникални кадри от централата 32 години след най-голямата ядрена катастрофа.

    Източник: dnes.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини