20 000 камери ни пазят от крадци. Преглед на печата

24 часа

Българите спестяват 5% от доходите си, германецът - 17,2

Българите спестяват средно по 4,86% от доходите си всеки месец, като по този показател се нареждаме на 18-о място в ЕС. Това показват данни на Евростат за 2016 г. Такова изследване за спестяванията в европейските държави се публикува за първи път от статистическа служба на ЕК. Данните включват не само спестяванията на самите домакинства, а и тези на нетърговските организации, обслужващи домакинствата. Същата методика използва и БНБ, когато отчита депозитите.

Труд

Митница и жандармерия дебнат по границата с Гърция

Мобилни екипи на митницата и жандармерията са пратени да проверяват денонощно камиони и автомобили, влизащи у нас откъм Гърция, научи "Труд". Акцията е започнала през миналата седмица и ще продължи почти през целия май, включително и в празничните дни около Гергьовден, когато се очаква засилен трафик.

Монитор

20 000 камери ни пазят от крадци

20 хиляди камери са впрегнати в борбата с битовата престъпност. Те са монтирани в градовете и селата, показва справка на "Монитор", като се очаква до 2020 година да има устройства дори в най-малките населени места. Вече 39 общини са заявили участие в оперативна програма "Региони в растеж", която ще финансира доизграждането на видеонаблюдението. То е свързано както с кметствата, така и с районните управления. Само в София има над 4 хил. монтирани такива камери, които следят за всякакъв вид престъпления и нарушения. Те се контролират от общ център, в който участие имат Столична община и СДВР.

Стандарт

Националистите като трън в петата

Каква ще е съдбата на малкия коалиционен партньор в българското правителство. Това е въпросът, който отново надвисна със страшна сила след старта на кампанията на европейските либерали. Форумът, който ДПС като част от политическото семейство на АЛДЕ, организира в София в края на миналата седмица, постави много въпроси за бъдещето на Европа.

Част от тези въпроси са определящи - като общата европейска отбрана, бъдещето на кохезионната политика, Европа на една скорост. Основният акцент на форума обаче беше и бъдещето на Балканите и каква ще е ролята им в обединена Европа. Отговорът даде председателят на ДПС Мустафа Карадайъ - Балканите трябва да са зона без популизъм, национализъм и радикализъм.

Сега

Бургас и Русе на бунт срещу новите райони

Подготвяното от МРРБ ново планово деление очаквано се оказа хапка, трудна за преглъщане в Бургас. Местната общественост се надигна, тъй като не ще Варна за "столица" на общия им район. Няколко пъти през последния месец различни представители на държавата даваха сигнали, че вариантът с четири планови области, при който двата морски града се обединяват, е най-вероятен. По-миналата седмица БСП-Бургас остро повдигна въпроса, а през миналата бургаските депутати "на пожар" привикаха в парламента регионалния министър Николай Нанков. На срещата присъства и кметът Димитър Николов, а инициатор бе съпартийката му от ГЕРБ Ивелина Василева.

Капитал дейли

OneCoin и спиралата на собствеността

Създадената през 2014 г. от българката Ружа Игнатова OneCoin от години кара много анализатори, медии, регулатори и следователи по цял свят да се чудят дали става въпрос за финансова пирамида. Ако се съди обаче по последните промени в структурата на собствеността на българските компании, свързани с криптовалутата, изглежда, се залага на друга геометрична форма - безкрайна спирала.

След поредица прехвърляния през март основното дружество, обслужващо дейността на OneCoin - "Уан нетуърк сървисес", чиито офиси бяха претърсени през януари от български и германски прокурори, се оказва собственик на... самото себе си. До абсурдната конструкция се стига след няколко сделки, след които 100% от компанията се оказват собственост на "Уан форекс", което е 100% собственост на "Артефикс Европа", което е 100% собственост на "Уан нетуърк сървисес". Целта на тези операции не е ясна, като от OneCoin и "Уан нетуърк сървисес" не отговориха на въпросите на "Капитал".

Дума

НМД: Живеем в държава, която убива децата си

Държавата получи оценка 2,88 според доклада "Бележник 2018: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", изготвен от Национална мрежа за децата. Това е най-ниската оценка, която институциите получават за работата и политиките си за малчуганите от началото на изготвянето на доклада преди 7 години.

Проектът "Бележник" извършва ежегоден мониторинг на поетите ангажименти от страна на държавата, касаещи правата на децата, в 5 области: "Основни принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето", "Семейна среда и алтернативни грижи", "Здравеопазване", "Образование", "Правосъдие".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини