Намериха гравирано върху кремък послание на неандерталците

Изглежда един неандерталец е оставил съобщение, гравирано в камък, преди около 35 000 години, според ново проучване, цитирано от LiveScience.

Анализът на наклонените зигзагови линии, гравирани върху парче кремък, открит в неандерталски обект в Крим, разкрива, че те вероятно не са направени неволно. Художникът-неандерталец трябва да притежава отлични фини двигателни умения и внимание към детайлите, за да издълбае линиите, които може би са натоварени със символичен смисъл, според изследователите.

Ако тази нова интерпретация е вярна, гравираният кремък ще се присъедини към нарастващ списък от артефакти, показващи, че неандерталците вероятно са били сложни същества, които участват в символични дейности, включително погребения на мъртвите си.

През 1924 г. изследователи откриват в местност в Крим голяма пещера, известна като Кийк-Коба и изненадващо в нея намират останките на двама неандерталци - възрастен и бебе. Учените откриват също стотици каменни инструменти, включително ножове, шила и брадви - и гравираните парчета кремък. 

Но кремъкът, използван за малкия инструмент, не е от местен източник. Изследователите не успяха да намерят кремъчни скали в близост до пещерата, а кремъкът от по-далечните находища до кримските градове Зуя и Белогорск, е различен от кремъка, открит в Кийк-Коба, пишат изследователите в проучването, публикувано онлайн в списание PLOS ONE.

Кремъчните люспи са малки - само 3.5 см дълги с 1.8 см ширина и 5 милиметра дебелина. Микроскопското изследване на жлебовете на линиите показва, че не са били направени случайно от копачи или куратори, обясняват изследователите. Те стигат до това заключение, след като преглеждат утайката в линиите и не откриват забележима разликата в патината вътре или извън линиите.

Освен това, оценявайки дълбочината, чистите ръбове и вътрешните успоредни жлебове, 13-те резки вероятно са били направени внимателно от един или няколко заострени камъка, твърдят изследователите.

С други думи, тези белези не са "просто драскотини", а по-скоро художествена творба от някой, който е имал изключителна координация между ръцете и очите си. Всъщност нейното съществуване повдига въпроса колко пъти символичното изкуство се е развивало сред популациите от хоминини, твърдят изследователите. Например, преди около 540 000 години, Homo erectus вероятно е издълбал M-образни знаци на мидени черупки на остров Ява, Индонезия, преди това съобщи Live Science.

Интересно е какво означават тези знаци. Изследователите отхвърлиха идеята, че това са случайни драскулки, тъй като линиите са толкова точни, че изискват концентрация. Не изглежда и че това е знак, посочващ собствеността на камъка (т.е. името на някого), тъй като в района има много подобни немаркирани кремъчни люспи. Някои учени, които са изучавали други неандерталски следи, смятат, че тези белези може да представляват цифрови данни, твърдят изследователите.

Може би издълбаните линии са част от информация или форма на комуникация, която създателят им предава на друг неандерталец, твърдят изследователите от новото изследване. Нещо повече, възможно е малкият размер на камъка да е знак "предназначен да предаде информация само на малък брой хора", пишат изследователите в статията.

Засега посланието на неандерталеца остава загадка.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини