5 любопитни факта за детския филм "Случаят Кюри"

Ще подскажем само малко от това, което не знаем за новия детски филм "Случаят Кюри", който тръгва по екраните у нас на 18 май. Ето 5 любопитни факта за българската лента, чийто трейлър вече е достъпен от днес в YouTube:

1. Един от главните персонажи във филма - мишката Мария Кюри всъщност не е мишка, а бяло плъхче албинос и по-конкретно порода "Спренг Доли". Тя е бяла, с розовочервени очи, дълга и тясна глава, а опашката по дължината е равна на дължината на тялото. Специално за снимките на филма са отгледани и дресирани 4 плъхчета за нуждите на филмовата продукция от зоолога Стоян Лазаров и неговия син Петко. Продукцията разполагала с три основни и идентични опашати дубльора, за да могат да се сменят и да не се претоварват по време на снимки. Осигурено е и четвърто по-дребно плъхче, за по-близките кадри. Режисьорът и неговят екип предпочели плъхчета пред истинските мишки, защото са много интелигентни и социални. Те са дресирани да отговарят на името Мария Кюри, както и да обхождат заучен маршрут на придвижване.

2. Саундтракът в "Случаят Кюри" обхваща почти изцяло филма или общо 95% от него. Музиката е дело на композитора Георги Стрезов, а екипът и музикантите, нужни за реализацията му, надхвърлят броя на снимачния екип. В лентата зрителите ще се насладят на оригинални композиции, както и на класическите фрагменти от "Лебедово Езеро" на Пьотър Чайковски в кулминационната сцена на филма.

3. Най-продължителния период от създаването на филма е кастингът за ролите на децата. Подбирането на правилните типажи за режисьора Андрей Хадживасилев е изключително важно, не само като индивидуално излъчване и артистичност, но и като обща симбиоза на героите. След посещения в множество творчески школи и формации, изборът на момчетата от актьорска студия "Дефисто" и на момичетата от балетна школа "Алегрета" към НДД е категоричен. "Бях сигурен, че сме намерили най-подходящите деца и съм си свършил работата добре, оставаше само да заснемем филма" - споделя режисьорът Андрей Хадживасилев.

4. В центъра на сюжета на филма е главният герой - 8-годишният Тони, който в момента извършва поредния си научен експеримент с мишката Мария Кюри. С нея той иска да се яви на "Националния фестивал на науката" и да представи откритията си за натрупването на мускулна маса. Сценарият е вдъхновен от реалния "Софийски фестивал на науката", на който се провеждат различни научни опити и лекции с основен фокус към децата. Не случайно премиерата на "Случаят Кюри" ще се проведе именно там на 12 май от 10:00ч.

5. Разпространението на филма у нас на голям екран стартира от 18 май 2018г. По щастливо стечение на обстоятелствата, без това да е търсено от авторите, точно тази дата е оградена в календара на Тони за дългоочакваното от него събитие на "Научния фестивал на науката".

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини