Учени откриха животни, смятани за изчезнали преди 30 години

Американски учени от Природонаучния музей в Сан Диего се натъкнаха на кенгурови мишки, смятани за изчезнали преди 30 години, пише сайтът Лента. Тези симпатични животинки са от семейството на двуутробните бозайници. На дължина те достигат до 12 сантиметра, имат големи очи и дълга опашка.

Мощните им задни лапички им позволяват да скачат на два метра и да достигат скорост от 10 километра в час, подобно на кенгурута. Оттук идва и името на тези мишки.

Те били много често срещан вид в засушливите райони в западната част на Северна Америка.

Хиляди от тези животинчета обитавали в Долна Калифорния и Мексико до крайбрежието на Тихия океан. В началото на 70-те години на миналия век популацията им се свила заради интензивното развитие на селското стопанство. За последен път кенгурови мишки били наблюдавани в Сан Кинтин в Мексико преди 30 години. След това били обявени за изчезнал вид.

Но екипът на Сула Вандерпланк отново се натъкнал на двуутробните. Учените нямали живи образци, за да ги сравнят с находката. Поради тази причина ползвали снимки и музейни образци. Сега учените концентрират усилията си, за да могат да защитят малкото останали живи екземпляри.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини