Сериозна уязвимост в почти всички операционни системи

Сериозна уязвимост в почти всички операционни системи за компютри застрашава тяхната сигурност. Откритието е на CERT и чрез "дупката" хакери могат да атакуват компютри от разстояние, да ги блокират или да четат данните в паметта, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Засегнати са Windows, macOS, популярните Linux дистрибуции, FreeBSD, VMware и Xen, когато тези платформи работят с x86 процесори на Intel или AMD. Причина за проблема е човешка грешка след като разработчици на софтуер погрешно са интерпретирали част от документацията на процесорите от двете компании.

Добрата новина е, че компаниите вече са готови с необходимите ъпдейти. Връзки към наличните пачове има в сайта на CERT, те ще са достъпни и през вградените системи за обновяване на платформите.

Всяка платформа е засегната по различен начин, като хакерите трябва да извършват и различни дейности, за да могат да се възползват от уязвимостта. Въпреки това от CERT казват, че "уязвимостта е сериозна" и трябва да се помисли доколко наличната документация винаги е достатъчно ясна и точна.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини