България излиза под №18 на финала на „Евровизия“

Организаторите на международния песенен конкурс „Евровизия“ обявиха през нощта срещу петък реда на изпълнителите във финала. България е 18 от 26 страни, които се класираха на финала.

Първи на сцената на арена „Алтис“ в Лисабон на 12 май ще излезе украинският певец Melovin.

„Редът осигурява възможност на всеки участник да бъде забелязан.

Продуцентите вземат под внимание жанра на музиката, изпълнява ли се солово или от група, използването на реквизит, музикалното темпо и други аспекти“, се казва в съобщението на организаторите.

След Украйна на сцената излизат представителите на Испания, Словения, Литва, Австрия, Естония, Норвегия. Страната домакин Португалия има номер 8.

Във финала следват Великобритания, Сърбия, Германия, Албания, Франция, Чехия, Дания, Австралия, Финландия, България, Молдова, Швеция, Унгария, Израел, Холандия, Ирландия и Кипър.

Последното изпълнение под номер 26 е на Италия.

„Голяма петорка“ на страните – основатели на конкурса (Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция) и миналогодишният победител – Португалия, се класираха директно за финалите.

Конкурсът тази година е под мотото All Aboard! (Всички на борда!). За главна тема е избран океанът, на брега на който се намира Лисабон – градът-домакин на тазгодишната „Евровизия“. В унисон с темата беше сменен дори и традиционният червен килим със син.

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Последни новини