6 °C

Българският площад в Стари Оскол (Русия)

Във всеки град наред с официалните названия битуват и народни. Дават ги самите жители – по някакъв характерен признак или просто по асоциация. Но за външните пристигащи тук тези топоними напомнят за таен градски език. Затова гостите на града ще бъде трудно да открият място, което го няма отбелязано на картата.

В Стари Оскол такава е ситуацията с „Българския площад”. Да уточним защо така е станало и какво въобще свързва България с града на металурзите Стари Оскол.

Да се върнем в 60-те години на миналия век – времето на активно усвояване на Курската магнитна аномалия. Стари Оскол постепенно придобива статут на крупен център на черната металургия. Започва строителство на Стойленския рудник, а в плановете – въвеждане в експлоатация най-големия в Европа електро металургичен комбинат.

Стари Оскол е обявен за всесъюзен ударен обект. Към града се насочват работници от всички краища и възниква необходимостта от жилища и социални обекти.

Започва мащабно строителство на микрорайони, появяват се училища, поликлиники. Градът се преобразява за месеци. И тука на местните строители идват на помощ строителите от дружеска България, пристигнали в Стари Оскол. Българите строят Юго-Западния жилищен масив, Горняк, Лебединец, Интернационален, Весенни. От тук е отговорът откъде в Стари Оскол се е появил Българският площад пред Двореца на културата .

Близко лежащите улици също продължават българската тема в Стари Оскол. Пряко през площада преминава булевард „Дружба” с величествен паметник символ на приятелството с България.

Ако повървите още малко по микрорайон „Интернационал” ще попаднете на „Българския пазар”.

И освен това староосколци показват по сериозен начин връзките си с България и специалния статут към Асеновград. Именували са един представителен ресторант на най-оживено място с име „Асеновград”.

Още от 1989 г. (допусната е неточност-приятелските връзки между Асеновград и Стари Оскол са много преди 1989 г.) негов „брат” се явява Асеновград – южно градче, което наричат „Малкият Йерусалим” заради множеството църкви, манастири и параклиси и „град на светбените рокли” заради огромното количество на ателиета и магазини за сватби.

Това е кратката история за специално запазеното място в Стари Оскол за Асеновград.

Превод Ст. Тосков по телерадиокомпания „Мир Белогорья”


Източник: asenovgrad.netКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.01.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини