Екоминистерството извади плаж "Болата" от резерват "Калиакра"

инистърът на околната среда и водите Нено Димов днес връчи на кмета на Каварна Нина Ставрева заповед, с която плажът "Болата" се изважда от резервата "Калиакра". Той ще бъде включен в защитена местност "Степите", което е гаранция, че строителството на него ще е забранено, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

"В петък (11 май) подписах заповедта, която следващата седмица ще бъде публикувана в "Държавен вестник". С това изпълних желанието на местната общност плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с промяна в Закона за защитените територии, където народните представители ще имат думата", обясни министърът днес.

Решението на министър Димов е взето след предложение от община Каварна за изваждане на плажа "Болата" и на паркинга на нос Калиакра от резервата. Подкрепата си за решението са заявили народните представители Йордан Йорданов (Обединени патриоти), Даниела Димитрова (ГЕРБ), както и областният управител Красимир Кирилов, които присъстваха днес в Каварна на връчването на заповедта на кмета на Каварна Нина Ставрева. Тя посочи, че БСП също подкрепя решението за изключване.

По-късно днес министър Димов посети село Българево, за да разговаря с местните хора. "Дали говорим за Трън, за Царево, за Генерал Тошево или за Болата, местните са тези, които трябва да имат думата", заяви министърът пред хората.

Той подчерта, че хората, които живеят на място най-добре знаят как да опазват онова, което имате. "Тук са вашите спомени, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е необходимо някой от София да се разпорежда и да ви казва какво да правите", посочи Димов.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини