Учени трансплантираха спомени

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) съобщиха, че са извършили трансфер на памет от един морски охлюв на друг. За пренасянето на паметта е бил използвана изнжекция специфични рибонуклеинови киселини (РНК), съобщава EurekAlert!. Изследването е . публиковано в eNeuro.

Охлючвите от род Aplysia били подлагани на слаб ток в два сеанаса през 24 часа. При всеки от сеансите биолозите пет пъти докосвали с електроди крака на охлюва през 20 минути. Животните изработили защитен рефлекс - мускулни съкращения за 50 сек. при последващи контакти с електродите. В контролната група реакцията била една секунда.

Изследователите извлекли РНК, която се натрупала в нервната система на мекотелите, както от тези, които получили удари с ток, така и от контролната група, След това 7 охлюва, които никога не са изпитвали въздействието на електродите, били инжектирани с РНК от животните с опит с токови удари. РНК на животните от контролната група също била инжектирана на мекотели без изработен рефлекс.

Оказало се, че инжектирането на РНК от индивидите с изработен рефлекс, довело до развиването на условен реслекс с продължителност 40 сек. у охлювите от контролната група.

Учените установили, че за изработването на рефлекса отговарят неврони, които стават възбудими при наличието на определена РНК. Иследователите смятат, че спомените се пазят в ядрата на невроните, където се активират определени гени и се синтезира съответните рибонуклеинови киселини. Биолозите смятат, че в бъдеще този метод може да бъде използван за връщане на спомените при ранните стадии на  болестта на Алцхаймер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини