Русия иска участие в АЕЦ "Белене". Преглед на печата

Срещата в София за Западните Балкани и предхождащата я визита на испанския премиер Мариано Рахой са сред водещите теми на вестниците в сряда.

"Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София е историческа и ще влезе в учебниците. Приветствам лидерската роля на българското правителство за европейската перспектива за региона." С тези думи главният заместник-помощник държавен секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Елизабет Милард се обърна към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на въшните работи. Захариева прие Милард, която е на работно посещение в София. "Фактът, че успяхме да организираме тази Среща на върха в София, вече е успех. Много е важно по време на разговорите страните да оставят проблемите помежду си и да имаме конструктивен и пълноценен диалог. Стабилността на Балканите е важна за стабилността за света. Интеграцията на страните от региона в евроатлантическите структури е дългосрочен приоритет на българската външна политика", заяви Захариева по повод предстоящата Среща на върха за Западните Балкани в София. "Очакваме това събитие да потвърди отново европейската перспектива за страните от региона и да насърчи осъществяването на необходимите реформи", подчерта още външният ни министър. По време на разговора бяха обсъдени и двустранни въпроси в областта на сигурността, отбраната и енергийната диверсификация. Захариева и Милард се обединиха около тезата, че България и САЩ ще продължат активното укрепване на сътрудничеството в тези и други области от взаимен интерес. В рамките на дискусията бяха обсъдени и усилията за присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). "България е добър партньор на организацията от много години и мисля, че е време да започнат преговорите по присъединителния процес към ОИСР във възможно най-кратък период", обясни Екатерина Захариева..." - в. "24 часа".

"Декларацията, която ще бъде приета след срещата между лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани, е неутрална по отношение на въпросите, които ни безпокоят. Това заяви испанският премиер Мариано Рахой по време на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов. Двамата проведоха разговор два дни преди срещата на върха в София, която ще бъде посветена на свързаността в региона. По думите на Рахой с така формулираната декларация Борисов дава възможност на Испания да го подкрепи. Неговата страна е една от петте в ЕС, които не признават Косово (заедно с Гърция, Румъния, Кипър и Словакия). От думите му стана ясно, че той няма да участва в разговорите с лидерите от Западните Балкани в четвъртък, но ще се включи в неформалния Европейски съвет утре вечерта в София. "Испания винаги е имала конструктивна позиция за Западните Балкани и подкрепя всички мерки за развитие и стабилност в региона от гледна точка на ценностите на ЕС", каза още Рахой. Той изтъкна като положителен факт, че условията на живот в региона се подобряват и похвали Борисов за положените усилия по темата. Рахой отбеляза, че решението му да не присъства на срещата с лидерите на Западните Балкани е най-съгласувано с решенията, които Испания е заявявала от години насам. Борисов отбеляза, че не слага знак на равенство между Косово и Каталуня и изтъкна, че желанието на България е за траен мир и подобряване на условията на живот в региона. Факт е, че испанският премиер е два дни в България и от дипломатическа гледна точка и чисто приятелски той изпълни ангажимента си, каза още министър-председателят. Въпреки че Рахой няма да се включи в срещата с лидерите от Западните Балкани, той ще участва във вечерята с лидерите на ЕС утре вечер в София. Борисов изтъкна, че основната цел е Балканите да се превърнат в строителна площадка и така, както Испания се е променила за 20 години, Балканите да се превърнат в добро място за бизнес и за живот..." - в. "Дневник".

"Испанският премиер категорично отказва да седне на една маса с косовски представители. Прищина потвърди, че ще участва на най-високо равнище във форума в София, като косовският президент Хашим Тачи ще представлява страната си. Заради съпротивата на страните от ЕС като Испания, които не признават независимостта на Косово, в заключителните документи на форума и по време на пленарните сесии лидерите на страните от Западните Балкани ще се представят като "партньорите от Западните Балкани" на лидерите от ЕС. Срещата се очаква да одобри заключителна декларация, в която се потвърждава ангажимента на страните от ЕС за европейската перспектива на 6-те страни от Западните Балкани и да се постигне съгласие за координирани действия в борбата срещу нелегалната имиграция, трафика на хора, борбата с организираната престъпност и корупцията. Основна цел е постигане на съгласие за подобряване на инфраструктурните връзки на балканските и европейските страни и затова пленарната сесия е под наслов "Свързаност". Министърът на външните работи Екатерина Захариева увери вчера, че всичките 28 страни от ЕС, включително и Испания, са одобрили текста на заключителната декларация..." - в. "Сега".

"В никакъв случай аз не бих слагал знак за равенство между Косово и Каталуня, но това си е решение на испанското правителство и на техния премиер. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Испания Мариано Рахой. "Още преди месец говорихме в Брюксел и именно, за да не остане никакъв оттенък към България и нашето председателство, че има някакъв вид бойкот или нещо, което да накърни нашето желание за един траен мир - повярвайте ми, че единствената ни цел е траен мир и подобряване за условията за живот на Балканите", заяви Борисов. По думите му това е добре за цяла Европа. "И утре е ден, нека да дойдат колегите, заедно ще бъдем и на срещата на ЕНП, на вечерята, така че ще имаме възможност и с останалите колеги да говорим. Факт е, че премиерът Рахой е два дни в България. Застъпва се със срещата и мисля, че от дипломатическа гледна точка и чисто приятелска, той изпълни ангажимента си и към мен, и към председателството, така че за това ти благодаря", каза още Бойко Борисов." - в. "Стандарт".

В. "Стандарт" цитира по темата за срещата Весела Чернева: "Всъщност важното на срещата ще бъде, че 15 години след Солунската декларация, която така топло отваряше обятия за Западните Балкани, Евросъюзът ще покаже какво е възможно. А именно - тези отворени обятия вече ги няма, защото Европа е в друга ситуация. Това, което Европа може да предложи, е краткосрочно помощ за инфраструктурата на региона, т.нар. дневен ред по свързаността на региона. Затова ние от самото начало лансирахме тезата, че конкретни мерки като дигиталната свързаност, отварянето на вратите за българските бизнес и стартъпи към целия регион, намаляването на цената на роуминга, са достатъчно важни сами по себе си. В крайна сметка утрешната среща на върха ще бъде политическият знак, че Европа разбира, че страните от Западните Балкани са по-скоро вътре в рамките на крепостта Европа, а не пред нея. Първо, те трябва да си решат двустранните проблеми. В момента има поне 11 диспута по отношение на границите - проблеми, които преди години смятахме, че са неважни. Но днес Хърватия и Словения като страни-членки на ЕС продължават да се карат за границите си и ЕС с право каза: не искаме повече такива конфликти да вкарвате в съюза, така че, моля, страните-кандидатки да си решат подобни проблеми преди да говорим за присъединяване. В целият този комплекс влиза и въпросът за името на Македония, който е и най-важен и ще има най-голям ефект, ако бъде разрешен. Вторият такъв важен въпрос е Косово и как Сърбия може да намери начин да не пречи на Косово, но и тя самата да продължи да се развива. Както и да ограничи руското влияние, защото Русия се храни именно от възможността, че може да се меси във въпроса с Косово. Втората голяма група проблеми е свързана с върховенството на закона. ЕС много държи на тези въпроси. Ние от собствен опит знаем, че успехът в това отнема много време и че е трудно да се измери. Третият голям комплекс са всички останали въпроси, които са част от предприсъединителните глави..."

Казусът с международните превозвачи също е във фокуса на вниманието.

"Борисов предлага на евролидерите компромис за тираджиите Българският премиер Бойко Борисов ще представи пред европейските премиери и президенти компромисни текстове за промяна на правилата при международните превози. Това обяви той след разговори с испанския министър-председател Мариано Рахой. Компромисните текстове са написани от българското правителство и Европейската комисия, разказа Борисов. Ден по-рано той имаше среща и с транспортната комисарка Виолета Булц. "Единственото възможно решение на този проблем е намирането на компромис. Многократно съм разговарял с всички и с канцлерката Ангела Меркел, и с президента Еманюел Макрон. Предложенията в момента, които защитават големите държави, са от полза на големите превозвачески фирми, а най-голямата фирма е френска, и те искат да намалят конкуренцията в наше лице", коментира Борисов след разговорите си с Мариано Рахой. Преди това испанският премиер обяви, че подкрепя българската позиция и Испания също трябва да защити превозвачите си. Проблемните предложения предвиждат международните шофьори да спят в хотели по време на задължителните си почивки на всеки 48 часа, а на всеки три седмици да се прибират за почивка при семействата си. "А кой ще плаща тези хотели, как шофьорът ще стига до тях? А кой отговаря за товара в камиона, който ако го откраднат докато го няма шофьора не му важи застраховката", запита Борисов в изказването си..." - в. "24 часа".

"Днес БСП направи последен опит да се хвърли сянка върху българското европредседателство, от четири-пет месеца това е основната и единствена цел на БСП - с тези думи депутатът от ГЕРБ Тома Биков реагира на искането на БСП, направено два часа по-рано, премиерът Бойко Борисов да отиде в парламента, за да се отчете за действията си по пакета от европейски проектозакони, срещу които готвят протест българските превозвачески фирми. Превозвачите протестират срещу предлаганите от Брюксел по-строги правила, които включват повече разходи за работодателите за командировки и осигуровки на шофьорите. Опасенията са, че така българските фирми ще фалират, а бизнесът им ще бъде иззет от западните конкуренти. БСП пък използва недоволството, за да обвини ГЕРБ, че не са защитили в достатъчна степен българския бизнес. Биков заяви, че от една година премиерът Борисов поставя въпроса за т нар. пакет за мобилност на всяка своя среща с всеки европейски лидер. Биков припомни, че президентът Румен Радев вече два пъти се е срещал с френския си колега Емануел Макрон, по чиято инициатива се въвеждат по-строгите правила за превозвачите, и попита дали на срещите им въпросът е бил повдиган и ако не е - защо. "И премиерът имаше срещи с Макрон и винаги е поставял този въпрос", добави Биков. Според него с викането на премиера в парламента в деня, в който в София пристигат всички европейски лидери, плюс лидерите на Западните Балкани, които се събират за първи път в този формат, БСП показват, че ги интересува единствено да съборят държавата. "Това председателство не е на ГЕРБ, то е на България и е много успешно. То е дори по-успешно, отколкото ние самите сме очаквали", добави Биков."- в. "Дневник".

Вестниците проследяват и развитието по темата за АЕЦ "Белене".

"Руската държавна корпорация "Росатом" е готова да помогне на България в изпълнението на проекта за строителството на АЕЦ "Белене". Това съобщи на пресконференция, част от форума "Атомекспо 2018", първият заместник генерален директор на корпорацията Кирил Комаров, цитиран от ТАСС. Готови сме да помогнем в изпълнението на този проект. Считаме, че между нас към днешния ден няма никакви конфликтни истории, отношенията ни се развиват прекрасно, заяви Комаров... На 12 май премиерът Бойко Борисов заяви, че страната възнамерява да размрази проекта." - в. "Труд".

"Намерението на правителството да даде нов живот на "АЕЦ Белене" разбуни духовете и отприщи противоречиви коментари. Това се случи, след като от кабинета обявиха, че Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е потвърдила интереса си като инвеститор в проекта. Въз основа на това МС ще поиска Народното събрание да прекрати мораториума, който бе наложен през 2012 г. Особено остро реагираха на новината десните партии. Във вторник ДСБ, "Да, България" и "Зелените" определиха заявката за рестарт на АЕЦ "Белене" като "завой към Кремъл и рестарт на кражбите". "Възобновяването на АЕЦ "Белене" е измама спрямо десноцентристките избиратели, то е драстично отклонение от европейския път и е опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия", смятат десните. Трите партии дори заявиха, че ще организират протести, ако проектът наистина бъде възкресен. Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев пък предупреди, че има огромен риск България "да получи нов шамар от Брюксел" за ядрената централа. "С идеята на китайците да съдействаме на CNNC да сертифицират свой реактор в ЕС в Белене ще стане същото като с Южния поток". Обещахме, взехме парите на руснаците и... нищо. Сега парите ги няма, поне една значителна част от тях, и взелите ги трескаво се мъчат да оттъргуват властта си срещу геополитически "услуги" на България в ЕС, за да умилостивят Путин - продължението на Турски поток", коментира Василев в личния си блог. Той посочва, че България не може да гарантира допускане на китайските реактори на пазара в ЕС, защото "процесът на сертификация изобщо не е автоматичен, а е висша геополитика, която отчита макрополитическите, икономически и финансови баланси в отношенията между ЕС и Китай". Геополитиката между ЕС и Китай е извън наш контрол, а допускането на китайската ядрена енергетика в ЕС е точно геополитическо решение. Лоша преценка, лоши съветници. Изглежда нарочно вървим към нова зона на конфликт с Брюксел, защото някой "умен" им е казал, че така ще имаме по-силни преговорни позиции по други теми - Шенген, върховенството на закона, еврозоната и т.н. Напротив, вървим с бързи крачки към края на периферията и е само въпрос на време да ни изтикат и извън нея", смята Илиян Василев. Според икономиста Красен Станчев "правителството или приятели на правителството се опитват да разглеждат този проект като дойна крава, а потенциалният китайски инвеститор неволно играе ролята на параван за тези интереси". Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката, обясни по Нова тв, че "трябва да бъде направено нещо", след като Русия спечели делото и се наложи България да плати произведеното оборудване и да си го прибере в Белене. Той посочи, че политическият риск, а оттук и цената могат да бъдат свалени, ако централата се управлява като общ проект на няколко балкански държави - както предложи премиера Бойко Борисов през февруари на международен форум..." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини