Иван Иванов и Петър Динчев са носителите на Почетен гражданин на Асеновград`2018

Актьорът Иван Иванов и писателят Петър Динчев са тазгодишните носители на званието „Почетен гражданин на Асеновград“. С тайно гласуване общинските съветници решиха, че и двете кандидатури заслужават техния вот. В урната бяха открити 32 плика, един от които празен, а втори с невалидна бюлетина. Съгласно Наредбата за символите и отличията на община Асеновград, за присъждане на званието е нужно резултатът от гласуването да е „с мнозинство повече от половината от всички общински съветници, без дебати." В случая при 33-членен състав на местния парламент необходимите гласове са 17. Съветниците имат право да гласуват за повече от един кандидат, според личната си преценка. И Иван Иванов, и Петър Динчев успяха да съберат въпросните 17 гласа. Първият за неговите заслуги в областта на филмовото изкуство, а вторият – за „изключителен принос към националната ни култура и литература като поет, публицист, сатирик и фолклорист по случай неговата 80-годишнина."

Какъв е точно резултатът за третия кандидат Мариана Дафчева не бе съобщено, но стана ясно, че гласовете са под изискваните 17.

Кои са новите почетни граждани на Асеновград?

Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ през 1979 г. Играе на сцените на Народен театър за младежта (1979 – 1981) и Военния театър (1981 – 1983), както и във филмово студио СИФ (1983). „Всичко е любов“ е филмът, който го превръща в истинска звезда и секс символ на българското кино. Освен Радо от „Всичко е любов“, той играе и Асен в „Лавина“ (1982), Вас/Христо в „Комбина“ (1982), Траян в „Мярка за неотклонение“ (1983), Симеон I в „Борис I“. Снима се във филми на режисьори като Зако Хеския („Нощем с белите коне“, 1985), Иван Андонов („Мечтатели“, 1987) и др. След телевизионния сериал „Гори, гори огънче“ (1994) актьорът издава първата си книга с разкази и стихове „Този живот, онзи живот“. После идват още две – „Отговори“ и „Седем часа разлика“. През март Съюзът на артистите му връчи специалната награда „Икар“ „За чест и достойнство“. Носител е на награда за цялостно твоворчество на киностудия „Бояна филм“ (2001). От първия си брак, Иван Иванов има син Георги (1974 г.), който е успял столичен юрист и съдия. С втората си съпруга актрисата Петя Силянова са родители на Стефан Иванов (1984), известен с рап псевдонима Wosh MC.

Петър Динчев е роден на 6 април 1938 г. в село Патриарх Евтимово. Отрасва в Асеновград, където учи до 11 клас. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е като журналист в смолянския вестник „Родопски устрем“, в столичните в. „Кооперативно село“ и в. „Земя“. Гл. редактор на списание „Читалище“. Автор на много книги, сред които „Няма греховна любов“, „Диво чувство“, „Къде го чукаш,къде се пука“, „Малка вселена“, „Развързани пориви“, „На сън или наяве“, „Филиал на ада“, стихосбирката „Гравитация“ и други. Съставител е на няколко поетични антологии. Носител е на ордените „Кирил и Методий“ и „1300 години България“, два пъти носител на „Златно перо“ от СБЖ, „Сребърна лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци и наградата за поезия на Съюза на българските писатели.

Званието „Почетен гражданин на Асеновград“ е най-високото отличие на Общината. С него се удостояват български и чуждестранни граждани с изключителни заслуги и принос към града и неговите граждани и/или Република България в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортен живот на града и общината. Със званието могат да се удостояват и носители на високи държавни и международни отличия, както и дарители, чийто жестове са с непреходна стойност за града и общината.

На удостоените знакът „Почетен гражданин“ се връчва заедно с Грамота, в която се отбелязват поводът и заслугите за удостояване с отличието, и Решението на ОбС. Връчват го лично председателят на Общинския съвет или кметът на общината на специална церемония, която в последните години се провежда на Асеновата крепост. Церемония по удостояване тази година ще се извърши в Деня на Асеновград, 27 май, от 10:00 ч.

Имената на удостоените със званието се вписват в специална Почетна книга, която се съхранява и води от Общинския съвет.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини