Димитровградчани яхват безплатни електрически велосипеди

    Съвсем скоро димитровградчани ще яхнат електровелосипеди и то напълно безплатно. През август това ще стане реалност, обявиха на съвместна пресконференция кметът Иво Димов и заместникът му Яшо Минков, който пряко ръководи иновативната разработка. Тя е по съвместен проект, в който като партньори участват градове от няколко европейски държави. Освен Димитровград, в него са още Будапеща, Дубровник, Прага, както и Виенският технологичен университет.

    Проект „CHESTNUT“ има за цел изработването на обстойни стратегически планове за устойчив градски транспорт, финансирането му е по Транснационална Програма „Дунав“ 2014 – 2020.

    В Димитровград ще бъдат изградени две зарядни станции за електро колелата. Едната ще е в северната част, в близост до градската библиотека „П. Пенев“, а другата ще е в южната – около кино „Медея“. Колелата ще са общо 16.

    „Мисленето ни е в полза на екологията и в тази връзка, освен въвеждането на електровелосипедите, започваме и подмяната на настоящите осветителни тела с ЛЕД осветление в целия град. Макар да имаме регистриран само един електромобил в общината в момента, смятаме, че трябва да гледаме напред в бъдещето, а то е в тези превозни средства. Затова работим и по въпроса за изграждането на две зарядни станции за електромобили. Във връзка сме с фирма, изградила такива в два града и която в момента работи по проект, свързан със столична община“, коментира Иво Димов. Кметът на Димитровград се надява да е успешна и велоиновацията и освен с радост, да се възприеме от местните и със съвест.

    Пробегът с едно зареждане е от порядъка на 30 до 100 километра, в зависимост от терена, обясни заместник-кметът Яшо Минков. Той уточни, че в рамките на проекта ползването на колелата ще е напълно безплатно до м. май 2019 година. Основната цел на екипа му е да проследи през това време как ще се възприеме идеята за придвижване с електрически колела от местните хора и дали ще стане популярна в града. През това време ще се направят и стриктни изчисления за бъдеща по-сериозна инвестиция.

    Електрическо колело от среден клас струва от порядъка на 1300-1500 лева. Изграждането на зарядна станция за тях е най-малко 10 хил. лева, има разходи за заплати на персонала, както и за ток. „В рамките на тази една година ще трябва да преценим дали инвестицията ще си заслужава. „Трябва да се отбележи, че никъде в Европа няма печеливша подобна система. Тук обаче на ред идва социалната функция на подобни станции, както и опазването на околната среда от вредните емисии, които изпускат традиционните превозни средства“, посочи Яшо Минков.

    Успешното изпълнение на плана на партньорите в проекта „CHESTNUT“ и по-нататъшната реализация на устойчивите планове за градска мобилност ще доведе до намаляване с 2-3% в рамките на следващите 5 години използването на лични МПС, показват предварителните проучвания.

    „Ясно е, че първите 16 електрически колела, с които ще разполагаме през август, няма да са просто за разходка, хубаво е хората да ги използват, за да си свършат някаква конкретна работа. Така например може да им е много полезен този превоз, когато вадят документи в общината. Затова на гърба на сградата на местната администрация ще изградим и велостоянка, където ще могат да се паркират и заключват електро велосипедите“, обясни още Минков. Заместник-кметът посочи, че с нетърпение очаква да дойде август и обеща, че като почитател на колелото той първи ще подкара електрически велосипед в града.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      00
      001
      31 -19
      14:23, 16 май 2018
      За разлика от дядо Добри Иво Димов работи!!!!!!!!Дай боже един ден и Хасково да има такъв кмет!!!!!!!
    • 2
      P.
      P. Yordanova
      44 -13
      14:39, 16 май 2018

      От няколко месеца по-голяма Общинска глупост не бях чула! 1-во велосипед на ток ??? като ще е екологичен проект, защо не е само велосипед струва 2 пъти по евтино не му трябва да се зарежда с ток и не е нужно да се изгражда никому ненужна ел. станция 2-ро каква е тази иновация от преди век, която ще няеме няколко човека, да раздават велосипедите срещу лични данни, които няма да имат и право да искат след 10-12 дена (като влезе в сила Евро конвенцията за личните данни и тяхното съхранение) 3-то как ще ограничават хората, къде ще ги карат, че после ще искат и да ги връщан на същото мяст - това е абсурдно. 4-то по кои велоалей ще карат хората за да не бъдат прегазени или да не прегазят някой?

      Ако тези "умници" искаха да улеснят живота и да направят еко проект, който реално да бъде приложим и да не бъде в финансов ущърб на общината тоест и на нас данакопладците, щяха да изградят 5-6 автоматизирани станции за колела, които с дебитна или кредитна карта и специална така издадена от библиотеката например ще могат да отключат колело да се качат на наего и да го върнат на друга станция някъде другаде в града. Така услугата нямаше да е от 8 до 17 часа и с обедна почивка и само в работни дни, а щеше да е 24 часа 7 дни в седмицата. Това е поредната идиотщина с цел освояване на някакви средства без да е нужна на хората и някой да си вдигне реномето! Предната беше с пазара вместо на се дадът 10-20 хил лева за реконструкция на пазара по евтино ще ни е да го съборим и изградим отново за някой си милион?!?! Защо позволяваме така да профукват нашите пари, това е срамно!

      • Я.
        Я. Минков
        14 -16
        18:31, 16 май 2018
        Уважаема г-жо Йорданова,
        Бих искал да оспоря негативното Ви мнение с няколко основни аргумента:
        1. Умишлено пропускате (или от незнание), че основната дейност по Проекта не са велосипедите и системата, а разработването на Устойчиви Планове за Градска Мобилност (УПГМ). Тези планове се разработват по единна методология и надзор на Виенския Технологичен Университет, чийто професори по градска мобилност четат лекции по темата в най-престижните Европейски университети. Такива планове се разработват в момента за Велене (Словения), Копер (Словения), Вайц (Австрия), Дубровник (Хърватия), Задар (Хърватия), Прага район 9 (Чехия), Сарвар (Унгария)( Будапеща район 14 (Унгария), Одорхеу Секуеск (Румъния), Алба Юлия (Румъния), Баня Лука (Босна и Херцеговина) и Димитровград (България).
        2. Не мисля, че Виена, Милано, Париж и Лондон са толкова назад според Вас по отношение разработването, експлоатацията, ползата и иновативността, че да прилагат такива системи. Ще Ви помоля внимателно да разгледате приложените сайтове и да проверите актуалността им:
        http://www.vienna.at/erster-automatischer-e-bike-verleih-in-wien/5760112
        http://www.bike-eu.com/home/nieuws/2017/10/2nd-generation-velib-metropole-bicycles-and-e-bikes-presented-in-paris-10131805
        http://www.turismo.milano.it/wps/portal/tur/en/milanopratica/muoversifacilmente/bike_sharing
        https://tfl.gov.uk/modes/cycling/cycling-in-london/electric-bikes

        3. Бъркате основни понятия – това, за което споменавате не е конвенция, а се нарича Регламент - (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 и както виждате, е в сила от 2016 г. В духа на Регламента и българското законодателство, общината е оператор на лични данни със съответните пълни права за такава дейност. Споделянето на велосипеди ще бъде БЕЗПЛАТНА услуга (за разлика от ПЛАТЕНИТЕ методи, които препоръчвате) и който желае ще я използва по разработените от общината условия. Добре е да обърнете внимание и на разпоредбите както на Закона, така и на Регламента за съгласието. Не ЗАДЪЛЖЕНИЕ…
        4. Да се върнем към основната цел на Проекта – разработване на УПГМ. Към тази цел са разписани и т. нар. „пилотни дейности“ в четири групи. Една от тях е споделянето на велосипеди. Такава ще изпълняваме заедно с общините Велене, Прага и Задар. Надали в тези общини ще изпълняват дейността за да „си вдигат реномето“. Не звучи сериозно, нали? Разбира се, че няма как да ограничим целите на ползването на велосипедите – просто замисълът за създаването и експлоатацията на системата е друг, ако вече сте обърнала внимание и запомнила. Затова и няма да работи в събота и неделя. Който желае може да изгради такава за развлечения и да работи и в почивните дни.
        5. И на последно място, но не по важност – не спекулирайте, моля, с „финансовия ущърб за общината“. Проектът не „профуква“ ваши пари, госпожо – средствата по него са 100% Безвъзмездна Финансова Помощ – има такъв термин в разпределението на средствата от ЕС. Добре е да се съгласите, че който дава парите обикновено определя за какво да се използват. Или ги вземаш, или не. С целеви средства (за съжаление), трябва да го знаете, не може да се прави нищо друго. Както е казал народът ни: „Който плаща, той поръчва музиката“.
        И стига негативизъм – с отрицание и деструктивност нищо не се постига. Добре е да сме доволни, че сме поканени в разработването на проекта от изброените по-горе общини (никак не от нашия калибър), а още по-добре е, че проектът спечели и се изпълнява. А дали Вие или някой друг няма да ползва услугата не е от най-голямото значение. За мен важното е, че Димитровград ще има Европейски УПГМ и безплатна система за споделяне на велосипеди… Не с парите на димитровградчани…

        С уважение,
        Я. Минков
    • 3
      До
      до Р.Yordanova
      8 -19
      17:50, 16 май 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Йо
        Йорданова до Минков
        12 -5
        21:05, 16 май 2018
        Ти май изобщо не си разбрал/а за какво иде реч?!?!? Коя баба или дядо, които са болни и стари ще яхнат велосипед, че бил и той с ел.мотор. По глупаво и смешно изказване не успя ли да направиш?
    • 4
      Ве
      Велоалея
      15 0
      20:54, 16 май 2018
      Първо трябваше да се помисли за велоалеи по централните булеварди! Вижте как са ги направили в Пловдив.Целият град е опасан и велосипедистите са в относителна безопасност!
    • 5
      Йо
      Йорданова до Минков
      19 -1
      21:01, 16 май 2018
      г-н. Минков ще започна с адмирации за това, че излизате за да защитите проекта от според вас безпочвени коментари, уважавам ви за това!
      Но по първата точка за изработването на Устойчиви Планове за Градска Мобилност (УПГМ) и четяйки брошурата на български език http://www.rupprecht-consult.eu/uploads/tx_rupprecht/SUMP_Brochure_web_BG.pdf
      ЦЕЛИ НА УПГМ
      1 Обезпечаване на достъп до работни места и
      услуги за всички;
      2 Подобряване на безопасността и сигурността;
      3 Намаляване на замърсяванията, парниковия
      ефект и консумацията на енергия;
      4 Подобряване на ефективността и ефикасността
      на транспортирането на хора и стоки;
      5 Повишаване на привлекателността и качеството
      на градската среда.
      съдя, че малко сте объркали началото на това от къде се започва изграждането на УПМГ, щом ще залагаме на двуколесно предвижване, което аз лично напълно подкрепям, трябва да се изгради среда за БЕЗОПАСНОТО му използване от хората, тоест започваме с изграждане на велоалей с което не покривате точка 2 от целите. Като залагате на велосипеди с двигатели губите и от точка 3, където трябва да намалим разходването на енаергия.
      По точка втора, не търсете сравнение с многомилионни градове като Лондон, Милано, Виена и Париж, където растоянията, трафика, замарсеноста и местата за паркиране са несравними. В тези градове съм била и там има изградена от много време инфраструктора за безопасното използване на колела, има къде да се паркират и подобните им системи не включват общински служител, които да раздава велосипедите и да събира на ръка личните данни на хората, там всичко е направено за да бъде лесно достъпно и адекватно за екслоатация, а не с работно време или ограничения къде да се ходи. Въпрос, защо не монтирате седянките в кв. Черноконево или кв. Мариино или кв. Изток? и те са части от Димитровград и биха имала много по голяма полза и смисъл да ми се предостави безплатен и екологичен транспорт, вие ги монтирате в централна част на града където разстоянията са на максимум 20 мин път пеша!
      По точка 3та не сте разбрали за какво ви говоря, но не е толкова важно, предполгам, че ще подписваме договори за иксплоатация на велосипедите! Няма да споря по тази точка, защото е рано!
      По точка 4, нямам представа от какво имат нужда от партньорските общини и дали те имат нужда от вдигане на реноме, аз говоря за нашата която познавам!
      По точка 5 аз не желая да се изказвам негативно, но по чиста народопсихология надавеме глас за нещата които не одобряваме, а не за тези които хресваме. Парите без значение дали излизат от общинския, националния или европейския портфейл са наши, ние гражданите си плащаме данъците, а с тях се плаща и вноската ни в еврофондовете от където вземате парите, ние плащаме вашата заплата и на още много чиновници. За това трябва да ви пука дали ние ще използваме тази услуга!
      Не ме разбирайте грешно аз съм за еко транспорта, аз съм за усвояването на евро пари, но желая парите и улсилията да са максимално уползотворени в полза на хората, а не само по документи и за пред камерите да я свършим някаква.
      Според мен преди този проект, ако той не позволява това (въпреки примера на град Копривница, Хърватия от брошурата) трябваше да се финансира безопасна среда за велосипедите, щом желаем развитие в тази посока.А по този проект трябваше да се закупят велосипеди, а не с ел. двигатели и да се изгражда ненужна зарядна станция, с тези средства щяха да се закупят 4 пъти повече колела и трябва да се автоматизира използването им, както в градовете които сочите Вие. И не спекулирайте с чената, щом програмата поена разходите по експлоатацията тя пак ще бъде безплатна въпреки достъпа с банкова карта (тя е за единтификация) , ако не се направи по улеснен достъп.
      Знам, каквато е практиката в нашата Община, че след изтичане на програмата всичко ще се унищожи!
      • Кр
        Красимир
        4 -1
        11:52, 17 май 2018
        Напълно подкрепям коментара на г-жа Йорданова. Бих добавил, че след "безплатното" използване на велосипедите следва да се помисли предварително как ще става платеното. Обикновено това изисква кредитна карта, а не съм сигурен колко димитровградчани имат и ще са съгласни да я използват. Така че най- вероятно ще стане както казва г-жа Йорданова "практиката в нашата Община, че след изтичане на програмата всичко ще се унищожи!"
    • 6
      Ге
      Георги
      10 -2
      07:19, 17 май 2018
      Въртете педалите бе хора , гробищата се напълниха, за какви програми и устойчиви планове дрънкате -надути пуяци.
    Последни новини