Върховна прокуратура проверява пътните знаци и маркировка

Върховна административна прокуратура организира проверка за законност по спазване на Закона за пътищата и подзаконови нормативни актове - Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, Наредба № 2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка и др.

В съответствие с ръководните и контролни правомощия с инспекционни действия са натоварени председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ - за републиканските пътища и кметовете на общини - за общинските пътища. При реализиране на проверката от ВАП се акцентира на наличието и видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране.

При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от посочените оправомощени органи се предприемат мерките, изискуеми от закона.

Освен това при проверката е нужно да се установи съответствието на пътната маркировка с нормативните условия, като при отклонения от тях следва спешно да се поднови.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен и през м. юли във ВАП ще се получи обобщена информация, включваща констатирани нарушения, предприети действия, издадени актове.

Целта на проверката е осигуряване на необходими предпоставки за безопасно и удобно движение по републиканските и общинските пътища, особено в летния период на засилено използване.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини