Тръмп отмени срещата с Ким Чен Ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че се отменя срещата му със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, планирана за 12 юни в Сингапур.

Надявам се един ден да се срещнем, допълва той. Според него това е пропусната възможност и "много тъжен момент от историята".

Той се обърна към лидера на Северна Корея с призив да му пише, ако си промени мнението. Причината за провала на срещата е "неприкритият гняв и откровена враждебност" в последните изявления на Ким Чен Ун.

Днес от Пхенян обявиха, че са спазили обещанието си да взривят тунелите на ядрения полигон, с което разчита да намали напрежението в отношенията с Вашингтон. Става дума за полигон в планините в североизточната част на страната, където бяха проведени 6 от ядрените тестове.

Разрушаването е било наблюдавано от малка група чуждестранни журналисти, подбрани от Северна Корея. Операцията е включвала и унищожаване на наблюдателния пост и охранителни пунктове.

Националната новинарска агенция KCNA твърди, че при експлозиите няма изхвърляне на радиоактивни материали или някакви щети на околната среда.

Южна Корея приветства действията, които нарече "първата значителна стъпка за реализиране на пълното ядрено разоръжаване, за което Северна Корея говори на срещата между двете части на полуострова".

В текста на писмото на Тръмп до Ким Чен Ун, което държавният секретар на САЩ Майк Помпео прочете в Сената, се казва: "Говорите за вашите ядрени способности, но нашите са толкова мащабни и мощни, че се моля Богу никога да не бъдат използвани".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини