Откриха шампионски стадион в Кърджали, очакваме ФК”Арда” с Купата на България

    Днес откриваме шампионски стадион в Кърджали, очакваме на него ФК „Арда” да играе финал за купата на България.Това заяви при откриването на обновения стадион „Дружба” в Кърджали кметът инж.Хасан Азис. Той посочи,че от 23 май тимът е започнал ново летоброене. След 94 години на терена „Арда” успя да извоюва две купи. Пътят към завоюването на Купата на България е открит, подчерта градоначалникът. Той припомни, че се навършват точно 30 години от епохалния мач, в който само един гол ни делеше от влизане в А футболна група. Хасан Азис обяви, че вложените близо два милиона лева от държавата,частни инвеститори и общината са инвестиция в следващите шампионски титли. Той определи стадиона , като едно от трите бижута на съвременните спортни съоръжения от този тип в страната. Посочи, че има договорка с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, ако „Арда” се класира в Първа професионална лига държавата да отпусне средства за осветление. Имаме административна и логистична подкрепа, очакваме и финансова, натърти градоначалникът. Той благодари на Министерството на младежта и спорта за поддръжката до сега. С този стадион продължаваме да реализираме мечтите на кърджалийци. Дописваме историята, заключи Хасан Азис.

      Този стадион е доказателство,че футболът в страната се развива,отбеляза изпълнителния директор на БФС Борислав Попов.

    Министър Красен Кралев увери кърджалийци, че ще помогне за осигуряване на осветление на стадиона. Той припомни,че министерството се ангажира с изграждането на нова многофункционална спортна зала.

      Имаме чудесен терен и отбор победител. Ще влезем в Първа професионална лига. Имаме силен отбор, който ни обединява, отбеляза в приветствието си председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя бе категорична, че заедно ще направим така, че отборът ни ще вдигне купата на републикански шампион.

     Председателят на парламента подчерта,че стадион „Дружба” е бил един от най-модерните, и че направения ремонт му връща старата слава.

      Енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед благословиха съоръжението и пожелаха успех на тима на „Арда”.

      Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис и президентът на ФК „Арда” Петър Пешев бяха отличени за решаващият им принос в обновяването на съоръжението. То е строено през 1961 г. и до сега не бе ремонтирано. Реновирана е обслужващата сграда, кабинките, терена, има нова канализация, подземна напоителна система. Капацитетът е 15 000 места, като са поставени 5250 седалки. Общо похарчената сума възлиза на  1 785 311 лева.

    Бяха наградени и ветераните от славния мач срещу 30 години срещу "Дунав"-Русе.

      Най-много зрители стадионът е събрал през 1984 г.,когато на него се играе финалът за купата на страната между „Левски” и „Ботев”-Пловдив. 30 000 се стичат на мача. 20 000 изпълват стадиона в решаващия мач на „Арда” срещу „Дунав”-Русе за влизане в А група преди 30 години.

      Вчера на тържеството присъстваха още народните представители Адлен Шефкед и Ерол Мехмед, областният управител Никола Чанев,зам. –изпълнителният директор на БФС Антон Попов, кметове на общини от областта, председателят на Общинския съвет на Кърджали Раиф Мустафа и др.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини