Аборти унищожили една цяла България

Около 6,5 млн. аборта са извършени по официални данни в България от 1954 г. насам, което е приблизително настоящото население в България. Шокиращите данни обяви изпълнителният директор на Първа САГБАЛ „Света София“ д-р Гергана Коларова на форум, посветен на репродуктивното здраве, организиран от КНСБ. 

Пак според официалната статистика само през 2016 г. броят на доброволно прекъснатите бременности е 26 446 при 56 000 регистрирани живи раждания. Това число обаче не включва абортите на частно, тези, предизвикани от медикаменти и т.н., които по наблюдения на специалистите са още толкова на брой.

„Какво се оказва – че ние грубо казано сме унищожили една България“, допълни д-р Коларова.

Д-р Коларова алармира още, че броят на жените в репродуктивна възраст у нас намалява, като една от основните причини е много по-рано настъпващата менопауза.

„Драмата идва от падането на възрастта на менопаузата. Допреди 15-20 години жените влизаха в менопауза на около 50-52 години, сега масово се влиза около 47 години“, посочи директорът на Първа АГ „Света София“.

Проблемен е и мъжкият фактор, особено в семействата с репродуктивни проблеми. В тези случаи той е причина за 50% от случаите на безплодие. Това обясни пък началникът на Клиниката по урология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Чавдар Славов. По думите му 15% от двойките не могат да постигнат бременност в рамките на 1 г.

Социалният зам.-министър Султанка Петрова цитира данни, според които между 300-400 000 са младите хора у нас са с репродуктивни проблеми.

Преподавателят в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Георги Бърдаров беше категоричен, че голямата битка на България в демографски аспект трябва да бъде задържането на младите хора. Той отбеляза, че поради демографските тенденции и голямата емиграция на хора в репродуктивна възраст, раждаемостта у нас ще спада.

„Огромният проблем на България не е намаляването на населението, а процесите, които стоят зад него – емиграцията на млади хора, която продължава интензивно, и промените на структурите на населението. Голямата битка в демографски аспект в България трябва да е задържането на младите хора, нищо друго няма да помогне“, категоричен бе той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини